W ciągu ostatnich dwudziestu lat panowała powszechna opinia, że znane białe wina z północnego wybrzeża Balatonu, uprawiane na glebach wulkanicznych, z dnia na dzień zdobywają coraz to większą renomę, a tym samym przewagę nad wyrobami z południowego brzegu jeziora, gdzie z wyjątkiem win z kilku znanych winnic, wyprodukowanie dobrego trunku było uważane raczej za wypadek przy pracy. Dzisiaj ta różnica w jakości znacznie się skurczyła. Obecnie na obu brzegach znaleźć można nowych producentów, tworzących wspaniałe, niedrogie wina gatunkowe. Balaton jest prawdopodobnie najbardziej złożonym ze wszystkich węgierskich regionów winiarskich. Każde z win, mimo wielu wspólnych cech, ma swoje własne oblicze i charakter. Dzieje się to za sprawą szczególnie korzystnych warunków panujących wokół tego największego jeziora Europy Środkowej. Tafla wody odbija dużo światła słonecznego i zarazem zapewnia odpowiednią wilgotność. Skutkuje to nieco chłodniejszymi latami, tworząc jedyny w swoim rodzaju mezoklimat. Basen zbiornika otaczają okoliczne wzgórza, chroniąc winorośle przed ostrymi zimami, a wulkaniczna gleba zapewnia bogate plony. W okolicy rosną drzewa migdałowe, figowce a gdzieniegdzie drzewka oliwkowe. Przyjrzyjmy się bliżej jednej z apelacji ulokowanej na wygasłym wulkanie – góra Somlo. Somlo – to jedna z najmniejszych i najbardziej wyjątkowych apelacji winiarskich na Węgrzech. Jego wyjątkowo aromatyzowane, wysoko zmineralizowane wina wulkaniczne są znane na całym świecie od wieków i cieszą się uznaniem na całym świecie. Charakterystyczna forma samotnego wulkanu bazaltowego wystającego z równin Małej Równiny jest dobrze widoczna już z daleka. Najbardziej znaną odmianą winorośli Somlo jest Juhfark. Jest to jedna z najrzadszych odmian winorośli na świecie, rosnąca na zaledwie 110 hektarach, z których większość znajduje się w Somlo.
Balaton i Somlo

07
lut