Aktualności, Nasza kuchnia

JAKIE WINO PODAĆ PODCZAS WIGILII?

24 grudnia to jeden, jedyny dzień w roku, kiedy większość z nas zasiada do uroczystej kolacji składającej się z tradycyjnych 12 dań. W każdym regionie Polski dania różnią się od siebie, ale niezmiennie motywem przewodnim pozostaje zupa barszcz, ryba pod różnymi postaciami i słodkie ciasto bazujące na maku. Jeśli te wyjątkowe potrawy, często przygotowywane przez gospodynie domowe, są pewną tradycją, to dlaczego nie można dobrać na wigilijną kolację odpowiednich win i stworzyć dopasowane pary. Przy łączeniu pamiętajmy, aby wino było uzupełnieniem, podkreślało smak i aromat potrawy, niech będzie zachowana równowaga tak aby trunek nie przytłoczył posiłku lub odwrotnie.

Nasze rekomendacje na wigilijny wieczór to:

  • do kutii, klusek z makiem, makiełek lub makowca sprawdzi się wino deserowe Homonna Sweet Trio, wino z idealnie zbalansowaną słodyczą i kwasowością. Sweet Trio to grona aszu + grona z późniego zbioru + szamorodni. Wszelką słodycz powinniśmy parować z winem, którego słodkość będzie dobrze łączyć się z makiełkami, miodem, czy też rodzynkami,
  • ryba, czy będzie to słodkowodny karp lub morski dorsz, upieczone na patelni lub zapieczone w piekarniku, podlana sosem, będą treściwym daniem. Walory smakowe pieczonej ryby podkreślą Tornai Aranyhegy wytworzony z odmiany juhfark oraz beczkowy Chardonnay. Ta para będzie też pasowała do zupy grzybowej, gdzie dominuje smak umami.
  • ryby w galarecie będą zachwycone towarzystwem mineralnego, smukłego Juhfarka Apatsagi – wina smukłego, mineralnego z delikatnym posmakiem słonej bryzy. Aromat Apatsagi jest delikatny, stonowany, wyczuwamy jabłka, białe owoce pestkowe, letnie pole pełne siana.
  • wśród pierogów z grzybami, pasztecików z kapustą rządzić będzie Olaszrizling Denes Black Label. Proponowane wino wniesie świeży powiew dla naszych kubków smakowych, grzyby i nadzienie do pasztecików są jednostajne w swoim smaku, łyk ostrego, mineralno-owocowego olaszrizlinga „przetnie” ten smak, nie będziemy zmęczeni i znużeni smakiem grzybów oraz pasztecików. To też dlatego paszteciki są dobrym kompanem dla barszczu, zrobionego na kwasie buraczanym. Nie wyobrażamy sobie łączenia pasztecików i gęstej zupy grzybowej.
  • Fehervari Tramini jest odpowiednim kompanem do aromatycznej kapusty z grochem i grzybami lub pełnej ziołowych aromatów ryby po grecku. Bogaty aromat tego wina będzie się wspaniale komponował z dodatkami w kapuście, takimi jak fasola, ziele angielskie, suszone śliwki a jeszcze lepiej z korzennymi przyprawami wzbogacającymi smak ryby po grecku.

Od kilkunastu lat coraz częściej na polskich, wigilijnych stołach zaczynają gościć dania spotykane w innych krajach, na czele z japońskim sushi. Dla miłośników sushi, sashimi, nigiri i innych azajatyckich specjałów rekomendujemy:

Zestaw WIGILIJNY –> Zestaw wigilijny – Zestawy – Winawulkaniczne.pl

Inne zestawy świąteczne –> Zestawy z winem | Wina Wulkaniczne – Winawulkaniczne.pl

Miłego wieczoru wigilijnego!

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *