Większość produkowanych win to wina wytrawne, ale w świecie Bachusa jest też miejsce dla win słodkich, zwanych winami deserowymi. Z punktu widzenia procesu chemicznego, w winach wytrawnych drożdże winiarskie zużyły w wyniku winifikacji całe zasoby cukru. Wina deserowe zawierają w sobie niesfermentowany cukier a ich proces tworzenia zależy od samego winiarza.
Możemy wyróżnić trzy zasadnicze metody produkcji win słodkich:
1. Przerwanie procesu fermentacji.
W tym procesie, winiarz dodaje spirytusu do fermentującego wina, przez co zostają zabite drożdże winiarskie, ale pozostaje jeszcze wysoki poziom cukru obecnego w gronach. Jest to sposób wykorzystywany w produkcji popularnego portugalskiego wina wzmacnianego Porto.
Proces fermentacji może zostać przerwany również przez dodatkową porcję siarczanów lub w wyniku ochłodzenia fermentującego wina. Ta metoda jest popularna w produkcji wysokiej jakości win niemieckich typu Kabinett lub Spatlese oraz w procesie wytwarzania słodkiego wina musującego z Piemontu – Asti.
2. Szaptalizacja – dodanie glukozy lub koncentratu moszczowego.
W niektórych krajach taki proces jest dozwolony przez regulacje prawne i stosowany w produkcji masowych win sprzedawanych w marketach. Mieszankę zawierającą glukozę lub moszcz producent dodaje, kiedy wino bazowe (wino wytrawne) jest już gotowe, czyli tuż przed butelkowaniem.
3. Proces naturalny – koncentracja cukru w gronach.
Światowe wielkie wina deserowe, takie jak słodkie węgierskie Tokaje, francuskie Sauternes, niemieckie i austriackie Beerenauslesen, kanadyjskie Icewine lub niemieckie Eiswein, powstają w naturalny sposób. Tutaj głos ma natura i talent winiarza. Winiarze wykorzystując czynniki naturalne – położenie geograficzne, klimat, porę roku, dostęp do zbiorników wodnych – mogą wykorzystać naturalnych sprzymierzeńców, takich jak:
W naszym sklepie oferujemy wina słodkie – deserowe, stworzone tylko w wyniku procesu naturalnego – z wykorzystaniem szlachetnej pleśni oraz poprzez dehydrację gron na krzewach. Te wina cechują się bardzo wysoką jakością.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby wejść na stronę. Zweryfikuj swój wiek.
Ciesz się młodym wiekiem - dorosłość bywa fajna, ale nie tak jak dzieciństwo :)