Aktualności, Nasza kuchnia

LANGOSZ WĘGIERSKI – POPULARNY MADZIARSKI STREET FOOD

Przepis na langosza

Langosz, czyli popularny na Węgrzech fast food. Pierwszy raz zetknąłem się z Langoszem podczas wakacji w 2005 roku, po wyszaleniu się w ciepłej wodzie Balatonu. Ot, zwykły, smażony placek, na głębokim tłuszczu, z dużą ilością śmietany i tartego, żółtego sera, wtedy zasmakował jak najlepsze danie świata. Trzeba bowiem wiedzieć, że kuchnia węgierska jest bardzo kaloryczna – nawet pomimo masowo używanej papryki.


Składniki na langosza znajdziecie we własnej kuchni – danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Należy naszykować:


Składniki ciasta:

500 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
olej rzepakowy

Składniki na olej czosnkowy:

czosnek
50 ml oleju

Dodatki:

250 ml kwaśnej śmietany 18%
starty żółty ser, np. gouda
(bądź wedle uznania)

1. W mleku rozpuść łyżeczkę cukru. Możesz dodać też łyżeczkę mąki.
2. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia się składników. Przykryj naczynie i odstaw na 15 minut.
3. Następnie przygotuj olej czosnkowy. Do kolejnego naczynia wlej 2 łyżki oleju rzepakowego i przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Szczelnie przykryj czystą ściereczką i odłóż do lodówki.
4. Wymieszaj mąkę z łyżeczką soli. Dodaj drożdże i wymieszaj.
5. Ugniataj, w międzyczasie dodając 2 łyżki oleju. Ciasto powinno być tłuste i odchodzić od rąk.
6. Przykryj ciasto ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Powinno leżakować około 30 – 35 minut.
7. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków, połóż na blaszce i delikatnie spłaszcz. Możesz przed podzieleniem ciasta delikatnie posmarować je odrobiną oleju (łatwiej będzie je oddzielać od siebie).
8. Zafoliuj dokładnie blaszkę, aby powietrze się nie wydostawało i pozostaw na kolejne 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
9. Następnie uformuj langosa – rozciągnij go do rozmiaru patelni.
10. Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni, a uformowane placki usmaż – po 1,5 minuty z każdej strony. Langos powinien być chrupiący od zewnątrz, a miękki w środku.
11. Usmażonego langosa połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć tłuszcz i posmaruj olejem czosnkowym.
12. Posmaruj placek śmietaną i obficie posyp startym serem.

Langosze podawaj ciepłe, możesz je uraczyć swoimi ulubionymi dodatkami, także w wersji z posiekaną szynką, pokruszoną bryndzą, podsmażaną cebulką, czy nawet z kurkami. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia :).

Historia langosza węgierskiego

Słowo langosz(langos) wywodzi się z węgierskiego wyrazu láng, co tłumaczyć można jako płomień – przysmak pieczono początkowo w piecu, nad rozpalonym ogniskiem – z pozostałości ciasta chlebowego. Kiedy na Węgrzech nastały ciężkie czasy, związane z nasilającymi się najazdami tureckimi, ludność zmuszona została do maksymalnego wykorzystania pożywienia, w taki sposób powstał sławny placek węgierski. Z biegiem czasu domowe piece poznikały, więc langosze zaczęto smażyć, osiągając współczesny wygląd.

 Langosze są specjalnością kuchni madziarskiej z czasów cesarstwa austro-węgierskiego, uznanie zdobyły również w krajach ościennych, w Czechach i na Słowacji w zasadzie wszędzie napotkać można bary szybkiej obsługi serwujące ceniony placek. W Polsce węgierski langosz jest raczej niepopularny, ale można się na niego natknąć na południu kraju, przy granicy ze Słowacją i Czechami, głównie w okolicach Bielska-Białej.

Z jakim winem podawać langosze?

Omawiane węgierskie placki to danie ciężkie i kaloryczne, dlatego do langosza najlepiej dobrać wino musujące – trunek lekki, odświeżający i równoważący ciężar posiłku. Dodatek w postaci wina musującego, odświeży nasze podniebienie i zredukuje uczucie ciężkości dania. Może to być:

Szászi Pinot Noir Rosé Brut

czyli węgierskie wino musujące tworzone metodą tradycyjną, tak jak w Szampanii(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Szaszi-Pinot-Noir-Rose-Brut/153),

Tornai Friss Juhfark

wino stworzone z najbardziej znanego szczepu regionu winiarskiego Somlo – z Juhfarka(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Tornai-Friss-Juhfark/88),

Tornai Friss Vagány

jeżeli szukamy czegoś bardziej młodzieńczego(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Tornai-Friss-Vagany/89),

Tornai Friss Olaszrizling

czyli król Balatonu – najpopularniejszy obecnie szczep uprawiany nad Jeziorem(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Tornai-Friss-Olaszrizling/90),

Tornai Friss Zenit

starowęgierski szczep w nowej odsłonie, trunek polecany na cieplejsze dni(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Tornai-Friss-Zenit/91),

Szászi Gyöngyözőbor

„Lato nad Balatonem w butelce”, tak zwykło się powiadać o tym winie – polecane na gorące, upalne dni, bardzo świeże, o wysokiej kwasowości(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Szaszi-Gyongyozobor/150),

Juhsecco

Juhfark w szatach wina musującego, zapach jabłek, pigwy, brzoskwini, a w tyle wyczuwalne aromaty miodu, dojrzewa w beczkach z akacji(https://winawulkaniczne.pl/pl/p/Juhsecco/185).

Wszystkie wymienione etykiety doskonale sprawdzą się w połączeniu z pysznym, tłustym langoszem. Wina musujące orzeźwią nas i pozyskamy energię na resztę dnia. Każdą z powyższych pozycji znajdziecie w ofercie sklepu Wina Wulkaniczne :).

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *