
Producent
-
5Haz Wine Estate (1)
-
Barcza Pincészet (2)
-
JOOS Cellar (2)
-
Kofejto Winery (2)
-
Somloi Forras Pince (1)
-
Somloi Vandor Pince (2)
-
Tornai Winery (5)
-
PAP Wines (2)
-
Villa Sandahl Estate (1)
-
CENTURIO (2)
-
Csetvei Winery Mor (1)
-
Denes Hegybirtok (1)
-
CSITE Winery (1)
-
Dorka HOMOKY (1)
-
Attila HOMONNA (1)
-
Bussay Winery (1)
-
Fehervari (2)
-
STUMPF Pincészet (1)
-
PICO Wines (1)
-
Desprat Saint Verny (1)
-
Marcampo (1)
-
Monterosola (2)
-
Somlo Kincse (1)
-
Oliver Weingartner (1)
Szczep
Region
Cena
-
od
do
Cuvée – winiarskie multi-kulti
Na pewno spotkaliście się kiedyś z nazwą cuvée umieszczonej na etykiecie wina. Wielu zastanawiało się, co to oznacza – czy jest to odmiana winogron? A może oznaczenie jakości danego wina? Słowo cuvée pochodzi z języka francuskiego i ma kilka znaczeń, w odniesieniu do wina i branży winiarskiej dwa szczególnie ważne. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.
Znaczenie nr 1.
Mianem cuvée określamy te wina, które są mieszanką różnych odmian winogron, czasami też ludzie z branży winiarskiej mówią o blendach lub blendzie. Mieszanka może składać się z dwóch, trzech lub więcej odmian gron. Powodów, dla których producenci mieszają wina z różnych szczepów, jest kilka. Jednym z powodów może być uzyskanie balansu smakowego, rozcieńczenia tanin, niektóre odmiany są wręcz stworzone do łączenia się w pary z innymi – wtedy naprawdę możemy docenić kunszt winiarza, ale też danej odmiany. Czasami winiarz jest zmuszony do zrobienia wina cuvée – być może w konkretnym roku zbiory były kiepskiej jakości, a co za tym idzie, grona pojedynczej odmiany nie nadają się do stworzenia jednoodmianowego wina. Wyprodukowanie wina cuvée pozwoli na sprzedaż i zwrot kosztów. W innych przypadkach cuvée jest wymagane przez przepisy danej apelacji. Takim przypadkiem jest francuska apelacja Bordeaux – mieszanka odmian merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Jeśli chodzi o jakość wina cuvée, to nie ma żadnych regulacji jej dotyczących, wina z takim oznaczeniem mogą być winami o wysokiej lub bardzo wysokiej jakości, na przykład francuskie „tete de cuvée” Sauternes AOP, lub też winami o pośledniej jakości i marnej reputacji.
Znaczenie nr 2.
Drugie, ale nie mniej ważne znaczenie słowa cuvée odnosi się do francuskiego regionu Szampania i tejże apelacji. Szampany jako wina musujące produkowane są metodą tradycyjną, zwaną też metodą szampańską. Termin cuvée odnosi się zatem do pierwszego tłoczonego soku winogronowego o najlepszej jakości. Jest to tzw. pierwsze tłoczenie. Tak jak w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, tak samo jest w przypadku szampanów oznaczonych cuvée – z pierwszego tłoczenia soku. Te szampany będą miały najwyższą cenę i najlepszą jakość. W szczegółach wygląda to w następujący sposób - winiarz bierze pod uwagę 4 tony moszczu winogronowego i tak:
- pierwsze 2050 litrów soku winogronowego oznacza się jako cuvée oraz jako „premier taille” – pierwszy ogon.
- kolejne 500 litrów oznacza się jako „deuxieme taille” (drugi ogon), ta część jest tłoczona z większym dociskiem co dodaje trochę ostrzejszego charakteru.
Podsumowując, teraz wiemy już co oznacza termin wino cuvée, zarówno jeśli chodzi o wina tradycyjne jak i o wina musujące z francuskiej Szampanii. Jednego możemy być pewni – jeśli ktoś poczęstuje nas szampanem z oznaczeniem cuvée, nie wahajmy się ani sekundy. To z pewnością jest wino warte grzechu. W przypadku win tradycyjnych, warto jest zwrócić uwagę na producenta, jakie grona zostały użyte i w jakiej proporcji.