Opcje przeglądania

Wina izraelskie

Koszerne sposoby produkcji, czyli jak robią wino w Izraelu

Tereny dzisiejszego Izraela od zarania dziejów związane były z winem. Winorośl uprawiano tam już kilka tysięcy lat temu, a sam trunek ściśle łączył się z obrzędami miejscowych ludów, później stając się ważnym elementem najpierw judaizmu, a potem chrześcijaństwa. Nie należy jednak wprost zespalać tradycji starożytnej z dzisiejszym, odrodzonym państwem Izrael - są to bowiem dwie zupełnie odrębne karty historii.

Pierwszą, nowożytną winnicę Judei założono pod koniec XIX wieku, jednak do lat 70. XX wieku stanowiła ona co najwyżej ciekawostkę na winiarskiej mapie świata. Wtedy to kilku młodych winiarzy sprowadziło sadzonki winorośli z Kalifornii i zasadziło je na Wzgórzu Golan, a w ciągu kilku następnych dekad Golan Heights Winery stał się jednym z najbardziej znanych producentów izraelskiej sceny winiarskiej. Obecnie w Izraelu działa kilkuset wytwórców wina.

Na winiarską kulturę Izraela składają się z 4 regiony produkcyjne: Galilea, Samaria, Wzgórza Judzkie i Pustynia Negew. Większość upraw stanowią szczepy czerwone, a najpopularniejszy jest Cabernet Sauvignon, ale coraz częściej hoduje się też białe odmiany - między innymi Sauvignon Blanc, czy Chardonnay. Wypada też zaznaczyć obecność endemicznych szczepów, na przykład Jandali. Nie brak również win wulkanicznych, chociażby Yarden Cabernet Sauvignon, który znajdą Państwo w ofercie.

Tak jak w większości aspektów życia, tak i w procesie produkcji wina Izraelczycy stawiają na innowacyjność i nowoczesność. Młoda, aczkolwiek prężnie rozwijająca się kultura winiarska Izraela coraz głośniej daje o sobie znać.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl