Csersegi füszeres, olaszrizling, kékfrankos, kadarka, furmint... Te egzotycznie brzmiące nazwy to najlepszy dowód na to, że dobre europejskie wino to nie tylko Francja, Hiszpania, Portugalia i Włochy. Europa Środkowowschodnia również może się pochwalić doskonałymi jakościowo szczepami, z których powstają najlepsze białe, czerwone i różowe trunki. Warto otworzyć się na nowe doświadczenia i postawić na królewską jakość wina węgierskiego!

Wina węgierskie

Wino węgierskie na przestrzeni wieków

Winorośl na tereny Węgier sprowadzili Rzymianie, tworząc tam prowincję o wdzięcznie brzmiącej nazwie Panonia, jeszcze przed czasami Jezusa Chrystusa. Sztuka produkcji wina zdążyła zatem na dobre zasiedlić się w tradycji ludów zasiedlających Kotlinę Panońską, towarzysząc im od czasów starożytnych, przez panowanie Hunów z Attylą na czele, okres pod jarzmem państwa wielkomorawskiego, aż po ostateczne podbicie tychże terytoriów przez Madziarów, pod koniec IX wieku. Ostateczne państwo węgierskie uformowało się w X wieku, za dynastii Arpadów - dokonał tego Gejza, przyjmując chrzest w obrządku łacińskim, wraz z całą rodziną.

Warto wspomnieć o niezwykłej popularności wina węgierskiego w XVI i XVII-wiecznej Polsce. W tamtym okresie polska szlachta dosłownie oszalała na jego punkcie, często wyprawiając się za południową granicę Rzeczypospolitej, tylko w celu uzupełnienia alkoholowych zapasów. Z biegiem czasu zaczęło to stanowić tak poważny problem, że kolejni królowie - Zygmunt August, Stefan Batory i Zygmunt III Waza – zmuszeni byli wydawać specjalne przepisy, uniemożliwiające sprowadzanie wina węgierskiego do Polski. Trzeba bowiem wspomnieć, że wycieczki polskich elit słono kosztowały skarb państwa, a kupcy węgierscy wyczuwając popyt, bardzo zawyżali ceny i tak już drogiego trunku. W XVIII wieku ta popularność zaczęła wygasać, a “dzieła” dopełniły ciemne czasy komuny. Dzisiaj renoma wina węgierskiego powoli się odbudowuje, ale w Polsce nadal jakby za mało się o nim mówi...

Bogactwo regionów winiarskich 

Doskonałe wina węgierskie produkowane są obecnie w ponad dwudziestu regionach zlokalizowanych na terenie całego kraju: od Tokaju po Balaton. U nas znajdziecie tylko starannie wyselekcjonowane butelki i odmiany powstałe na bazie gron uprawianych w krainie wygasłych wulkanów: głównie z regionu Somló, ale także z Tokaju, Badacsony i Sümeg. To roczniki, które pochodzą od małych, ale prestiżowych i szeroko nagradzanych lokalnych producentów.

Trudne do wymówienia nazwy nie muszą być przeszkodą do degustacji napojów pochodzących z tego nie tak przecież odległego kraju. Zaufaj nam, wieloletnim specjalistom – chętnie odkryjemy przed Tobą wszystkie tajniki degustacji węgierskiego wina wulkanicznego i pomożemy wybrać odmianę o najlepszych walorach smakowych i zapachowych.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl