Producenci

 

5HAZ

Uprawiamy winorośl na 2,5 hektarach ziemi na północnych zboczach góry Somló a szacunek dla natury, zrównoważone i świadome rolnictwo to fundamenty naszej filozofii. W naszych winach chcemy pokazać nowe oblicze Somló w każdym kolejnym roczniku, dlatego co roku eksperymentujemy z odmianami winogron uprawianymi na naszych działkach. Juhfark, Furmint, Olaszrizling, Hárslevelű, Somlai (cuvée) - to historyczne wina górskie, które są również imiennikami naszych pięciu stylowo odrestaurowanych domków wakacyjnych, w których witamy naszych gości kochająych ciszę, przyrodę, wspaniałe zachody słońca i oczywiście ekscytujące wina wulkaniczne.

 

 

 

Barcza Pincészet

Witamy naszych gości w winiarskiej piwnicy w Somló, u podnóża organów bazaltowych. W okolicznych niewielkich winnicach uprawiamy tradycyjne odmiany dla tego regionu: Harslevelu, Juhfark, Olaszrizling. W naszych winach można poczuć całe piękno natury bazaltowych gór. Pełne, ogniste, mineralne, wytrawne wina, zwykle o kwaskowym charakterze. W ofercie mamy też wina deserowe.

 

 

 

Barnabás Pince

Naszym celem jest maksymalne wykorzystanie wyjątkowych, wspaniałych zasobów naszej mikrorodzinnej farmy winiarskiej „Somló Aranyhegy dűlő”. Chcemy również, aby nasze wina, z roku na rok były coraz lepszej jakości i pozostały ulubieńcami wszystkich wielbicieli tego trunku. Będziemy kontynuować naszą pracę, tak aby zapewnić wszystkim miłośnikom wina wysoką jakość.

 

 

Csetvei Pincészet

Nazywam się Krisztina Csetvei i 8 stycznia 1983 roku ujrzałam światło dzienne w Bácstopolya, małym miasteczku niedaleko Szabadki (Serbia). Dzieciństwo spędziłam w Budapeszcie, a jako nastolatka przeprowadziłam się z rodziną do Szentendre (mama, tata, siostra i Nero, pies to rodzina) – potem przyszło liceum, uniwersytet (BME-GTK), staże, praca i dużo pracy, Życie przez duże Ż i znów znalazłam się w Budapeszcie. Lubię dobre wina, ludzi, lubię się uczyć, więc kilkanaście lat temu zgłosiłam się na staż marketingowy w niedawno stworzonej winnicy Béres. Pracowałam pod kierownictwem kierownika sprzedaży Gergely Orbán (obecnie Borbán Winery) i po prostu słuchałam, uczyłam się, próbowałam, podpatrywałam warsztat winiarski mojego mistrza. Winnica w Somlo to 1 hektarowa działka a w regionie Mor – 3,5 hektara.

 

 

Csordás-Fodor Borház

Csordás Fodor Winery to firma rodzinna, której właścicielem jest Sándorné Fordor Pirodka Csordás i jego syn dr. Sandor Csordás. Rodzina od kilku pokoleń zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina na prawie 10-akrowej plantacji. W ostatnich latach plantacje zostały odnowione. Produkują wina ze szczepów Juhfark, Harslevelu, Olaszrizling, Furmint, Chardonnay, Tramini i Kékfrankos. Wina te mocno oddają smak i aromat wina Somló: bogata mineralność, wysoka zawartość ekstraktu, mocny szkielet kwasowy i wysoka zawartość alkoholu, co czyni je wyjątkowymi i długotrwałymi.

 

 

Fekete Pince Somló

To ponadczasowe terroir służy lokalnym winiarzom od prawie 1000 lat, a przez ten okres czasu wypracowali trwałą reputację i uznanie, mimo że jest to bardzo mały region winiarski. Kultowy założyciel i imiennik naszej winnicy, wujek Béla Fekete, na początku lat 70-tych kupił posiadłość, która krok po kroku rozrastała się i osiągnęła swoją aktualną powierzchnię 3,5 hektara. Stosowana od początku technologia wyrobu wina, zachowująca lokalną tradycję oraz długi, 3-4 letni okres dojrzewania naszych win, pozostawiają wystarczająco dużo miejsca na rozwój wyjątkowej indywidualności naszych win, nawet wśród takiego regionu jak Somló.

 

 

Györgykovács Imre

Na Węgrzech Imre Györgykovácsa nie trzeba przedstawiać. Jest tą samą legendą w życiu regionu Somló co wujek Béla Fekete. Jedna z nielicznych, małych piwnic z okresu po transformacji, której zawdzięczamy dziś reputację Somló. Imre Györgykovács jest posiadaczem Krzyża Kawalerskiego Orderu Zasługi Republiki Węgierskiej, w 2012 roku zdobył tytuł winiarza roku na Węgrzech. Jego wina to najbardziej poszukiwane trunki w Budapeszcie. Winnica liczy sobie zaledwie pół hektara.

 

 

Joós Elek Pincéje

Niestety nie ma już z nami Elka Joósa. Jego duchowość i miłość do Somló nadal żyją w jego doskonałych, czystych, mądrych winach. Mała winiarnia i ostatnie roczniki win, których tak bardzo brakuje społeczności Somló, są jeszcze dostępne w naszym sklepie do wyczerpania zapasów.

 

 

Kőfejtő Pincészet

Winnica Kőfejtő i jej jednohektarowa posiadłość znajdują się w Séd dűlő w Nagy-Somló. Jej właściciel, Péter Tóth, sadził winogrona w latach 2004-2008 i sam je uprawia z pomocą swojej rodziny. Głównie są to Olaszrizling, Juhfark, Furmint i Hárslevelű. Uprawiamy winnice położone nieco wyżej po zachodniej stronie góry. Wiosną 2020 r. zrobiliśmy nowe nasadzenia ok. pół hektara gatunku Juhfark po południowej stronie w pobliżu Taposókút, a po południowej stronie wzgórza Ság wykorzystujemy obszar, na którym rosną Syrah, Cabernet Sauvignon i Juhfark. Tak więc obecnie uprawiamy około 3 hektarów. Nie kupujemy winogron od rolników, wykorzystujemy tylko własne grona.

 

 

Somlói Apátsági Pince

Uprawa winorośli i technologia produkcji wina w winnicy opiera się na zachowaniu czystości, prostocie i bezkompromisowości. Posiadamy oficjalny certyfikat ekologiczny od 2017 roku. Na 3 hektarach posiadłości uprawiamy około 15.000 nasadzeń winorośli. Nasze główne odmiany to Harslevelu i Juhfark. Na pozostałym obszarze uprawiamy Tramini, Olaszrizling oraz wiele starych odmian zagłębia karpackiego.

 

 

Somlói Forrás Pince

Winnica od strony zachodniej góry Somlo, jej wina są obecnie dostępne tylko w naszym sklepie. Powierzchnia winnic poniżej 1 hektara to głównie Olaszrizling, ale mają też starą, mieszaną plantację, z której w pierwszym roku butelkowano bardzo ekscytującą, późno zebraną półsłodką Somlę.

 

 

Somlói Vándor Pince

Tamás jest jednym z najmłodszych winiarzy na wzgórzu. Pisaliśmy o nim trzy lata temu: „W ślad za Tamásem oczekuje się, że w nadchodzących latach będziemy świadkami narodzin tak naprawdę wspaniałego wina Somló – ponieważ góra zyskała dzięki nim prawdziwy talent”. Nie pomyliliśmy się. Spuścizna Lajosa Takácsa w Somló nie mogła trafić w lepsze ręce.

 

 

Szalai Pince

Rodzina Szalai z Somlóvásárhely produkuje wino od 1964 roku. Uprawiają 2 hektary od strony południowej, pracując z odmianami Juhfark, Furmint i Orsai Olivier. W procesie enologicznym nie stosuje się drożdży i nie przeprowadza się zakwaszania. Szalai Juhfark 2013, po raz pierwszy dostępny w sklepie z winami Somló, leżakował w dębowych beczkach przez 1 rok. Obecnie 1% win w piwnicy jest tylko butelkowanych – za 3-4 lata chcemy, aby połowa sprzedawanych w ten sposób win była butelkowana.

 

 

Tomcsányi Családi Birtok

Moi rodzice ciężko pracowali, abyśmy mogli tutaj zamieszkać i wytwarzać wina. Uprawiamy winogrona organicznie na 2,5 hektarach, obserwując i ucząc się nawzajem. plantacji, aby zobaczyć, której potrzebują. Nasze winnice są uważane za ogrody, w których żyją razem chrząszcze, ptaki, dzikie kwiaty, drzewa owocowe i wszelkiego rodzaju rośliny. Chronimy naturalny charakter winnicy, szanujemy przyrodę dzięki której mamy surowiec, z którego robimy wino. Do wiosennych opryskiwania używamy olejku pomarańczowego i aromatu różnych herbat, uważamy, że bardzo ważne jest skoordynowanie pracy z cyklem przyrody.

 

 

Tornai Pincészet

Endre Tornai, założyciel winnicy, rozpoczął uprawę winorośli i produkcję wina w 1946 roku na ledwie dwuhektarowej plantacji. Dziś majątek liczy sobie 70 hektarów, a w prace zaangażowane jest już trzecie pokolenie. Oprócz poszanowania tradycji stosujemy najnowocześniejsze technologie uprawy winorośli i przetwarzania, a innowacyjność jest stałym elementem naszej wieloletniej historii. Nasze wina są obecne w kilku europejskich i amerykańskich restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin i rok po roku zdobywają nagrody w najważniejszych krajowych i międzynarodowych konkursach.

 

 

Zsirai Pincészet Somló

Somló - pustelnik kraju, samotne bazaltowe wzgórze, które produkuje wino niezwykłe i mądre. Góra tak maleńka jak jej przeszłość i miejmy nadzieję, że jej przyszłość. Somló to wybitna postać w naszej historii wina. Mamy szczęście, że udało nam się tu kupić słynną winnicę i piwnicę. Część dawnej winnicy opactwa Zirc i należąca do niej spektakularna piwnica przeszły w nasze posiadanie. Seria Somlai to wielka obietnica, „oddająca” Somló do ostatniej kropli, ale jednocześnie wina lekkie i czyste. Wina Tokaj od dziewczyn są również dostępne w naszym sklepie internetowym. Jedna z naszych najpopularniejszych winnic, z młodzieńczym, świeżym i doskonałym zapleczem marketingowym.

 

 

 

GILVESY

Góra św. Jerzego w apelacji Badacsony, jest jednym z najbardziej nieodkrytych punktów w Europie i Kotlinie Panońskiej. Oto nasza winnica, której korzenie sięgają początku XVII wieku. Chcemy zachować i przekazać charakter tej wyjątkowej, wulkanicznej góry za pomocą naszych winnic i wyrafinowanych win.

 

 

PAP Wines

Rzemieślnicza winiarnia produkująca „wina PAP” vins de garage. Została założona przez Áron Molnar i Karinę Vissonovą, aby zaspokoić ich pasję do win i czerpać przyjemność z pracy na łonie natury. Wierzymy, że przy odpowiedniej uprawie, położenie terenu i wulkaniczna gleba Wzgórza Św. Jerzego w pobliżu jeziora Balaton, da bardzo dobry plon. Naszym zadaniem jest butelkowanie owoców tej ziemi.

 

 

Villa Sandahl

Winiarnia Villa Sandahl od 2004 roku produkuje wino na najwyższej górze Badacsony, na północnym brzegu Balatonu. Szwedzkie rodzeństwo jako założyciele winnicy byli od początku zdeterminowani i wiedzieli czego chcą - celem jest wytwarzanie win wysokiej jakości ale tylko na wulkanicznej górze Badacsony.

 

 

CENTURIO

Produkcja z naszych winnic charakteryzuje się niskimi plonami i przewidywalną wysoką jakością gron. Jestem maksymalistą w winnicy i minimalistą w piwnicy. Po zebraniu gron, moszcz jest oddzielany od wyciśniętego soku, a wszystko to aby móc powiedzieć że produkujemy wino bardzo wysokiej jakości. Nie mamy stałego przepisu bo co roku dopracowujemy procesy technologiczne a ostateczne decyzje podejmujemy w czasie żniw.

 

 

LEVENTE

Poprzez moich rodziców i dziadków poznałem świat winogron od podszewki. Mój dziadek i ojciec robili co roku kilka beczek wina na własne potrzeby. Sama sztuką winiarstwa zainteresowałam się tak naprawdę w latach licealnych a na studiach ją doskonaliłem. Wynikiem tego był zakup w 2004 roku pierwszych winogron od okolicznych rolników, a później pojawiła się potrzeba zakupu już samej winnicy.

 

 

Dénes Hegybirtok

Jestem pierwszym producentem na rynku z góry Ság. Obecnie gospodarujemy na trzech i pół hektarach. Renowację nasadzeń winogron przeprowadzono w latach 2006-2008. Planujemy poszerzenie i przeniesienie tradycyjnych odmian z regionu Somlo na nasz teren. W codziennej pracy w winnicach biorą udział wszyscy członkowie rodziny.

 

 

ABELES Présház

Nazwa nawiązuje do pierwotnego właściciela Samuela ABELESA tej piwnicy, który zbudował ją ponad 100 lat temu u podnóża góry Somlo. Wina ABELES pochodzą zarówno z Somlo, jak i z Sumeg (małego podregionu winiarskiego położonego pomiędzy Balatonem a Somlo). Założycielem jest Imre HALASZ, który sam urodził się w rejonie Balatonu. Do Somlo przeprowadził się w 2018 roku. Sam przetwarza winogrona, wszystko w jego winnicy i piwnicy jest wykonywane ręcznie, łącznie z butelkowaniem. Jest jednym z najbardziej wpływowych węgierskich winiarzy z nurtu win naturalnych.

 

 

RÁSPI

Nasze zasady to zbiór gron z krzewów ponad 50 letnich, z niską wydajnością owocowania, co wpływa na podniesienie ich jakości (koncentracja smaku, koloru, aromatów), bez dodatku gatunkowych drożdży (fermentacja na drożdżach naturalnych), z najlepszych winnic o dużej zawartości wapienia, miki, gnejsu. Nasze wino jest stworzone przez Boga, więc to jest sama natura, po prostu dbamy o to, aby winogrona były zdrowe, wybieramy miejsce w którym jest produkowane, dbamy o czystość, utlenianie, temperaturę fermentacji a na końcu wszystko dzieje się samo z siebie. Pełna spontaniczność.

 

 

CSITE Wine

W 2008 roku nasza rodzina kupiła swoją pierwszą winnicę (Toplec) w historycznym regionie winiarskim Węgier, Tokaj-Hegyalja. W 2009 roku rozpoczęliśmy zakładanie naszej winnicy w Erdőbénye. Po pierwszych trudnych latach, udało nam się zrealizować zadania według wcześniej przygotowanych planów. Naszym celem jest butelkowanie najbardziej naturalnych win przy jak najmniejszej i delikatnej ingerencji, win które zadowolą innych oraz nas samych, zachowując jakość przez wiele, wiele lat.

 

 

Homoky Dorka

Winiarstwem zajmowali się moi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie. Dorastałam w tym środowisku, otaczało mnie to jako dziecko. Moim celem jest teraz praca w winnicy Tállya, wytwarzanie wyjątkowego wina i praca w winiarni, wszystko w jak najbardziej naturalny sposób, przede wszystkim z zachowaniem poszanowania przyrody – Homoky Dorka.

 

 

Homonna Attila

Attila Homonna jest prawdopodobnie jedną z najbardziej (na arenie międzynarodowej) rozpoznawanych „jednoosobowych” marek tokajowych. Pierwszy wybór projektu to MORIC HIDden Treasure, łatwo rozpoznawalne i charakterystyczne etykiety „kawalerskie” twórcy wina HID No1, można teraz znaleźć w wielu restauracjach i sklepach winiarskich w Europie, Anglii, Ameryce i na Dalekim Wschodzie. Dzięki pracy Attyli możemy również na nowo odkryć winnicę. Attila to Tokaji z określonym własnym stylem na równi z eleganckimi winami światowej klasy.

 

 

Bussay Pincészet

Nasza rodzinna winnica znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie potrójnej granicy, na granicy Csörnyeföld, na wzgórzu Kövecs. Została założona w 1989 roku przez naszego ojca, dr László Bussay. Dzięki jego pracy i pomysłowi, powiat Zala ponownie wpisał się na winną mapę Węgier. Po śmierci naszego ojca w 2014 roku przejęliśmy winnicę (Dóri i Bianka). Przy niskim limicie wydajności naszej 5,5-hektarowej winnicy, jeden krzew winorośli to jedna butelka wina. Naszą zasadą jest jakość, jakość i jeszcze raz jakość.

 

Szászi Birtok

Nasza posiadłość to jedna z pierwszych certyfikowanych ekologicznych winnic w kraju. Uprawiamy 18 hektarów w regionie winiarskim Badacsony. Nasze winnice znajdują się na południowych stokach Wzgórza Św. Jerzego, Szigliget, Hajagos i Lesencetomaj. Filozofia naszej posiadłości jest tak prosta, jak nasz związek z otaczającym krajobrazem: tworzenie wartości i piękna przy maksymalnym poszanowaniu środowiska naturalnego. W butelkach z winami zamykamy historię tego małego zakątka świata, przyrody, tradycji ale i nowoczesnej technologii winiarskiej. Oprócz gatunków międzynarodowych, tworzymy typowo węgierskie odmiany jak Furmint, Zenit, Kéknyelű czy Zeus.

szaszi

 

 

Von Beőthy Pince

Posiadłość Von Beőthy została ponownie otwarta w 1998 roku, to jest kontynuację wielowiekowej tradycji winiarskiej rodziny Beőthy, która została przerwała na pewien czas w XX wieku w epoce spółdzielni produkcyjnych w socjalistycznych Węgrzech. Po ponownym uruchomieniu, prowadzimy kontrolowaną uprawę ekologiczną w regionie winiarskim Badacsony z własnymi winnicami około 2,5 ha, położonych na pagórkowatym terenie, z aspektem winnicy na południe i południowy zachód. Naszym celem jest dalsze tworzenie wysokiej jakości, czerwonych win na Wyżynie Balatonu.

von beothy

 

Fehérvári Borbirtok

Związek między rodziną Fehérvár a Somló sięga 1545 roku. Wraz z rodzinnym majątkiem z ojca na syna przechodzi wiedza i doświadczenie zgromadzone podczas ubiegłych lat. Dlatego nasze wina i wszystkie nasze działania inspirowane są podstawowymi wartościami i głębokimi emocjami, które powstają w przełomowych momentach życia każdego człowieka. Prawdziwa siła winnicy Fehérvár tkwi w jej działalności na małą skalę i kontynuacji tradycji połączonej z innowacyjnością. Nasze doświadczenia z przeszłości oraz przyszłościowe plany sprawiają, że nasze wina są wyjątkowe a nasi sympatycy mogą znaleźć swojego ulubionego faworyta.

 

 

Kolonics Pincészet 

Winnica o typowo rodzinnym charakterze, zajmuje się winiarstwem od kilku pokoleń, swoją lokalizację ma na południowo-wschodniej części wzgórza Somló, w winnicy nazwanej Abátság. Aktualny producent rozpoczął swoją przygodę z winem w 1986, natomiast pierwsze wina na sprzedaż ukazały się na rynku w roku 2001. Rodzina Kolonics uprawia łącznie 9 hektarów, obsadzonych gronami Olaszrizling, Juhfark i Harslevelu. Wina powstają w klasycznym, tradycyjnym procesie: niska wydajność plonów gron sprzyja koncentracji cukru, fermentacja w drewnianych beczkach i dojrzewanie. Wykorzystują beczki o pojemności 500 i 1000 litrów. Wina dojrzewają w piwnicy, a po osiągnięciu zakładanego okresu czasu, są butelkowane. Dzięki temu oraz znacznemu ograniczeniu wydajności plonów, wina są sprzedawane jako typowe wina somlijskie o bogatej mineralizacji.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl