Regiony winiarskie

Somlo

Jeden z najmniejszych i najbardziej wyjątkowych regionów winiarskich (apelacji) Węgier, zajmuje powierzchnię około 483 hektarów. Produkuje się tutaj wina o smukłym, niepowtarzalnym smaku, wysoko mineralne, wulkaniczne które od wieków znane są na całym świecie. Na północnym zachodzie charakterystyczny kształt samotnego, bazaltowego wulkanu wznoszącego się z równiny Kisalföld jest wyraźnie widoczny z daleka. Najwcześniejsze ślady obecności człowieka pochodzą z epoki brązu. Jest prawdopodobne, że mieszkańcy Mogentii, rzymskiego garnizonu cesarskiego u podnóża góry, byli pionierami uprawy winorośli. Somlói to głównie region białego wina, pochodzący z najbardziej znanego gatunku Juhfark (owczy ogon). Jest to jedna z najrzadszych odmian winorośli na świecie, rosnąca na mniej niż 100 hektarach, z czego 79 hektarów znajduje się w Somlo. Region winiarski obejmuje również Ság i Kiss Somlyó, mniejsze wzgórza również pochodzenia wulkanicznego, oba o doskonałych właściwościach do uprawy winorośli.

 

 

Balaton

Od wieków uważany jest za jeden z najbardziej cenionych tradycyjnych regionów winiarskich Węgier. Balaton jest prawdopodobnie najbardziej złożonym ze wszystkich węgierskich regionów winiarskich. Każde z win, mimo wielu wspólnych cech, ma swoje własne oblicze i charakter. Dzieje się to za sprawą szczególnie korzystnych warunków panujących wokół tego największego jeziora Europy Środkowej. Tafla wody odbija dużo światła słonecznego i zarazem zapewnia odpowiednią wilgotność. Skutkuje to nieco chłodniejszymi latami, tworząc jedyny w swoim rodzaju mezoklimat. Basen zbiornika otaczają okoliczne wzgórza, chroniąc winorośle przed ostrymi zimami, a wulkaniczna gleba zapewnia bogate plony. Najbardziej popularne odmiany to Olaszrizling, Zeus, Szürkebarát (Pinot Gris) i Chardonnay.

 

 

Matra

Region winiarski Mátra jest z jednej strony drugim co do wielkości regionem winiarskim na Węgrzech, z drugiej obejmuje nie tylko zbocza Mátry, ale także obszary nizinne, wschodnie przedgórze Börzsöny, obszar Vác i Veresegyház, a nawet część przedmieść Budapesztu. Klimat się ociepla, a czarne winogrona dobrze dojrzewają w Mátrze. Ten region winiarski dobrze pasuje do ciemnych gron - Kékfrankos, Syrah, Cabernet Sauvignon i Franc . Jeśli chodzi o białe odmiany to Mátra specjalizuje się w aromatycznych odmianach, z dużą ilością Traminer , Sárgamuskotály, Muscat Ottonel i Irsai Olivér. Dzielnica wina znajduje się na południe od gór Mátra. Winnice rozciągają się od Hatvan po Domosz. Całkowita powierzchnia produkcyjna regionu winiarskiego Mátra wynosi 32 497 hektarów, z czego 24 261 to 1 klasa. Tylko ułamek z tego, około 5721 hektarów, znajduje się pod uprawą winorośli.

 

 

Mór

Jeśli mówimy Mór, to musi być Ezerjó. Albo może nie? Byłoby niefortunne ograniczenie tego dość chłodnego, powściągliwego i eleganckiego obszaru uprawy winorośli tylko do jednej odmiany. Produkuje żywe, dorodne wina o cudownej kwasowości, często w słodkich wersjach. Obecnie Mór jest regionem głównie win białych, ale może być również ojczyzną musujących win bazowych o dużym potencjale. Region produkuje wina bogate w aromaty, często podawane tuż obok imponującego krajobrazu i szeregu piwnic. Najmłodsze pokolenie winiarzy ucieleśnia tradycję i świadomość bogatej historii. Ezerjó jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą, z uprawą na 109 hektarach. Oprócz Ezerjó najbardziej typowymi odmianami są Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris (Szürkebarát) i Müller-Thurgau. Uprawia się niewielką ilość czarnych winogron, przy czym Kékfrankos i Merlot zajmują około 9 hektarów. Wina Mór charakteryzują się zazwyczaj świeżością i kwiatowym aromatem. Powszechna jest mineralność wapienna, która w połączeniu ze stosunkowo wysoką kwasowością daje czasem nieco ostre wina.

 

 

Sumeg

Jest to jak najbardziej region białego wina. Najpopularniejszą odmianą winorośli w tym regionie winiarskim jest Olaszrizling. W regionie występują również znaczne ilości Riesling (Rajnai Rizling), Müller-Thurgau (Rizlingszilváni po węgiersku), Zöldveltelini i Chardonnay. Niektórzy producenci produkują również wysokiej jakości Traminer i Pinot Grigio. Wina z basenu Kál Basin są prawdopodobnie najbardziej charakterystyczne z trzech okręgów. Ich nuty mineralne, wyraźna kwasowość i umiarkowany alkohol dają generalnie bardzo dobrze zbalansowane, wyraziste wina. Nisko wydajne winorośle (czyli wyższej jakości grona) i długie dojrzewanie podkreślają odmianowy charakter tych win, które są prawdziwym odzwierciedleniem ich terroir.

 

 

Sopron

Sopron trudno oddzielić od sąsiedniego, austriackiego Burgenlandu i być może nawet nie jest to konieczne. Jezioro Fertő lub Jezioro Nezyderskie w Austrii od wieków było ważnym regionem uprawy winorośli w Kotlinie Karpackiej. Chociaż białe wina lepiej pasują do tego obszaru z punktu widzenia klimatu, los – lub determinacja konsumentów – sprawiła, że dziś jest ono kochane przede wszystkim ze względu na czerwone wina. Szczyci się wyjątkowymi, wyjątkowymi glebami i jest domem dla szczególnie uroczej odmiany, Kékfrankos. Obecnie Sopron i jego okolice są znane głównie z uprawy czarnych winogron (czarne winogrona są uprawiane na trzy czwarte swojej okolicy), wraz z małą ilością białych winogron. Dzielnica winiarska Sopron jest obecnie w przeważającej mierze zdominowana przez Kékfrankos. Kolejne najczęściej uprawiane odmiany to Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Najczęściej uprawianymi białymi odmianami są Zöldveltelini oraz Chardonnay i Zenit. Winnice znajdują się na wzgórzach wokół jeziora Fertő oraz na południowych i wschodnich zboczach wzgórz Sopron. Winnice korzystają ze stosunkowo korzystnego mikroklimatu, ponieważ południowe zbocza wzgórz są chronione przed zimnem przez masę wzgórz na północnym zachodzie. Niektóre z najlepszych winnic w regionie są już znane wytrawnym miłośnikom wina w całej Europie.

 

 

Tokaj

Czy to wino królów czy wolność ? Może dopiero następne pokolenie powie, że to wino z win, najlepsze na Ziemi. To niemal nieskończone bogactwo unikalnych darów, niepowtarzalny zespół współpracy krajobrazu, winorośli i człowieka. Wytrawnym i słodkim winom Tokaju można i należy przyznać wartość, na jaką zasługują ze względu na ich pochodzenie i sposób ich wytwarzania; powinny być coraz częściej uznawane za wina światowej klasy. To nie przypadek, że Tokaji Aszú wyraźnie wyróżnia się jako możliwe ucieleśnienie wizerunku Węgier. Odmiany winogron dozwolone w wyznaczonym regionie winiarskim to Furmint (3573 ha), Hárslevelű (1068 ha), Sárgamuskotály (546 ha) i Zéta (Oremus). Niewielkie ilości rodzimego Kövérszőlő pojawiły się ponownie w jego winnicach, a także trochę Kabar. Region winiarski produkuje wyłącznie wina białe. Wina wytrawne charakteryzują się wysoką kwasowością, dużą złożonością, doskonałą strukturą i charakterystycznymi aromatami. Wina wytrawne produkowane z dojrzałych, ale nie przejrzałych winogron, zebranych w pełnej dojrzałości, bez jagód zbotrytyzowanych, mogą osiągać wysokie ceny i mieć dziesiątki lat potencjału starzenia. Mogą być wytworzone z dowolnej z dozwolonych odmian gro, ale najczęstsze są wykonane z Furmintu lub Hárslevelű, a następnie Sárgamuskotály.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl