Aktualności, Nasza kuchnia

SZASZI BIRTOK

Przy wjeździe na wygasły wulkan Szent Gyorgy hegy nie sposób ominąć tego miejsca, to taki ojciec chrzestny tej góry – Endre Szászi Junior i jego posiadłość Szászi Birtok. Tradycję winiarską zainicjował jego ojciec a po śmierci ojca, Endre Junior kontynuuje dzieło. Jest to jedna z pierwszych ekologicznych winnic na Węgrzech, z powierzchnią uprawną około 18 hektarów. Tereny uprawne winorośli znajdują się w kilku pobliskich lokalizacjach – na południowych stokach Wzgórza Św. Jerzego, w Szigligecie, Hajagos i Lesencetomaj. Te wzgórza są częścią kilku podobnych wzgórz wulkanicznych, które znajdują się wokół Balatonu Wszystkie są z tego samego wieku co wygasły wulkan Somlo, zachodziły tutaj te same procesy geologiczne i co najważniejsze – wytwarzają też fantastyczne #winawulkaniczne. Wina Szászi różnią się od tych z Somlo głównie ze względu na bliskość jeziora Balaton. Ogromna powierzchnia wody zapewnia dodatkową wilgotność, tworzy poranne mgły co wpływa na mikroklimat lokalnych winnic. W degustacji są łagodniejsze, wciąż wulkaniczne ale bardziej miękkie i przyjazne dla poczatkujących miłosników win wulkanicznych. Filozofia Szászi Birtok jest tak prosta, jak ich związek z krajobrazem: tworzenie wartości i piękna przy maksymalnym poszanowaniu środowiska naturalnego. W butelkach z winami zamykają historię tego małego zakątka świata, przyrody, tradycji ale i nowoczesnej technologii winiarskiej. Oprócz gatunków międzynarodowych, znajdziemy tutaj typowo węgierskie odmiany jak Furmint, Zenit, Kéknyelű czy Zeus. Od wielu lat (po raz pierwszy odwiedziliśmy Szászi Birtok w 2009r.) „wisienką na torcie” tego producenta są etykiety, projektowane ręcznie przez jego małżonkę. To żyjące grafiki okolicznych winnic, kapliczek, wzgórz, ptaków a ostatnio tajemnicze, awangardowe obrazy. Wkrótce wina Szászi Birtok będą dostępne dla polskich klientów w naszym e-sklepie.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *