W dniach 3-5 października na zaproszenie serwisu Hungarianwines.eu wizytowaliśmy stolicę węgierskiego Kekfrankos’a (austriacki Blaufrankisch) – miasto Sopron, leżące przy granicy z Austrią. Region ten słynie z wyśmienitych win wytwarzanych z tej odmiany winorośli. W ramach wizyty odwiedziliśmy 8 producentów, u każdego odbyła się degustacja wraz z omówieniem poszczególnych win, sposobu winifikacji, rynków zbytu, planów rozwojowych.
Szczególne wrażenie na nas zrobił nowy projekt Tamas’a Vargi – winnica Steigler, w której dominuje mała produkcja, bardzo wysoka jakość i serce, co w przypadku wina ma ogromne znaczenie.
Dzień pierwszy pobytu zakończyła wspólna kolacja połączona z parowaniem poszczególnych dań z lokalnymi winami – Kekfankos, Furmint, Zweigelt, Pinot Noir.
Drugi dzień to prezentacja kilkunastu winiarzy i możliwość testowania wszystkich dostępnych win na pokazie, naszym zdaniem jeden z producentów zasługuje na bardzo wysokie oceny. Jest to nowe przedsięwzięcie, winnica Stubenvoll z dwójką braci pomysłodawców. Wina o bardzo wysokiej jakości, 7 hektarów upraw, pasja i zaangażowanie to na pewno zaprocentuje w przyszłości. Udało się nam zakupić limitowaną edycję pet-nat’a Kekfrankos, stworzono zaledwie 180 butelek.
Dziękujemy organizatorom za możliwość odwiedzenia tego regionu.