Nowości w sklepie. Nowe odmiany jakich jeszcze nie znacie.
Od kilku dni oferta powiększyła się o nowego, oryginalnego twórcę win – Somló Kincse. Na czele tej piwnicy stoi László Andrási, który o swoich winach i profesji winiarza mówi tak:
Wino, które „wydajemy” na świat, jest wyjątkową żywą istotą. Jest owocem pracy, przyrody, terroir , nie godzę się aby wino nazywać związkiem chemicznym. Wino ma duchowość, która, jeśli to zrozumiesz, zbliży cię do natury, a może nawet do Boga. Robiąc wino rozpoznajesz prawdziwe ludzkie wartości, swoje własne zalety i wady. Bycie winiarzem to słodko-gorzkie niewolnictwo. Łapie cię, powala, zakuwa w kajdanki, ale jednocześnie napełnia nieludzką energią. Pokazuje ci, gdzie jesteś, uczy cię i wyznacza drogę, którą musisz jeszcze przejść. Uczy szacunku do natury, pokory wobec świata.
Warto zapamiętać te słowa, my jako docelowi konsumenci widzimy tylko ten ostatni etap, ten najprzyjemniejszy, nie zastanawiamy się nad troskami winiarza, ot mamy butelkę, bierzemy kieliszki, trybuszon i bawimy się.
Godne podkreślenia to, że w ofercie sklepu pojawiły się dwa wyjątkowe rarytasy – dwie odmiany o których mało kto słyszał na Węgrzech a co dopiero w Polsce.
Pierwsza odmiana to Goher, najstarsza węgierska odmiana winogron. Dojrzałe grona są średniej wielkości, bardzo luźne, z niewielkimi ramionami. Jagoda jest średniej wielkości, owalna, kropkowana, koloru lekko popielatego, miąższ miękki, soczysty, skórka średnio gruba. Goher ma krótki okres wegetacji, kwitnie późno i wcześnie dojrzewa. Odmiana ta dobrze znosi suszę, ale jest nieco wrażliwa na przymrozki, na wilgotne środowisko sprzyjające pojawianiu się pleśni. Do naturalnych zagrożeń można zaliczyć osy, drozdy, lisy i borsuki. Wino wytwarzane przez László, z tej odmiany można opisać następująco:
Rozpoczyna się dymnym zapachem mokrego krzemienia, który niemal natychmiast uzupełnia dyskretna kombinacja miodu i limonki. Charakteryzuje ją również smak, w którym miód staje się mocniejszy, ale balansowany przez cytrusy i słony charakter terroir. Gdzieniegdzie pojawiają się dojrzałe owoce o białym miąższu, głównie brzoskwinie i gruszki. Posmak jest gorzki, słony i bardzo charakterystyczny dla Somlo.
Druga niespodzianka to Sárfehér, też stara, zapomniana węgierska odmiana. Dojrzałe grona są średniej wielkości, ułożone w cylindry. Grono jest średniej wielkości, koloru białego z czerwonymi kropkami, miąższ miękki, bardzo soczysty, twarda skórka. Odporny na mróz i suszę. Sárfehér daje wino o bogatym aromacie, nos otwiera się zaskakująco intensywnym, słodkim i bujnym, żółtym kwiatowym zapachem, po którym następują aromaty moreli i dojrzałych brzoskwiń. W ustach wino jest jednocześnie słone i cytrusowe, z nutą resztek cukierków i odrobiną goryczy na końcu. Sól i brzoskwinia jest tym, co pozostaje na końcu. Długie, bogate wino, o delikatnej kwasowości, harmonijne, bez wątpienia ta odmiana daje wina wysokiej jakości.
Jeśli nie znacie tych odmian to Goher i Sárfehér są zdecydowanie obowiązkową lekturą.
Więcej o winach Kincse —> Somlo Kincse – producent wina – Winawulkaniczne.pl
