100% butelka odmiany Gamay w wykonaniu Lea Desprat z winiarni Desprat Saint Verny โ czyli wulkaniczna czerwieล w wykonaniu zaลoลผycieli miฤdzynarodowego stowarzyszenia VINORA, zrzeszajฤ cego producentรณw win wulkanicznych. Odmiana u nas niedoceniana i traktowana jedynie marketingowo, ot w listopadzie przez winiarnie i inne przybytki gastro-eno przetaczajฤ siฤ wieczorki taneczne Beaujolais Nouveau, dalej nic siฤ nie dzieje, z kilkoma wyjฤ tkami pasjonatรณw wina dla ktรณrych ta odmiana jest warta grzechu.
Rocznik 2018, ziemia bazaltowa, winnica poลoลผona na zboczach, krzewy z niskฤ wydajnoลciฤ plonรณw, dลuga winifikacja i 12 miesiฤczne dojrzewanie w dฤbinie โ wynikiem jest wino z โcegieลkฤ โ przy krawฤdziach kieliszka. Jak informuje Lea, wino osiฤ gnie optimum 6-8 lat czyli mieลcimy siฤ w okienku czasowym. Pierwsze aromaty to wiลniowa pralina w marcepanie, pรณลบniej dochodzi zapach miฤtowo-eukaliptusowy i cedrowego drewna. Na podniebieniu ponownie dojrzaลa wiลnia-kirsch, smaลผone powidลa truskawkowo-waniliowe, suszona figa. Umiarkowana kwasowoลฤ i ลadnie โprzypiลowaneโ taniny, koลcรณwka ลrednia z plusikiem. Wino eleganckie, uลoลผone, moลผna pomyliฤ z dobrej klasy pinotem, zresztฤ Desprat w swoim portfolio chฤtnie tworzy blendy gamay-pinot.
Poลฤ czeniem dla Basalte byล przedstawiciel polskiego street-foodu ale w wykonaniu domowym czyli zapiekanka z farszem pomidorowo-pieczarkowym (proporcja farszu do warstwy pieczywa wyniosลa 50/50), z dodatkiem sera mozzarella oraz dodatkami aโla antipasti.
Wino znajdziecie w sklepie https://winawulkaniczne.pl/sklep/desprat-saint-verny-basalte