Wyświetlanie 1–12 z 72 wyników

Somlo

Jeden z najmniejszych i najbardziej wyjątkowych regionów winiarskich(apelacji) Węgier, zajmuje powierzchnię około 483 hektarów. Produkuje się tutaj wina o smukłym, niepowtarzalnym smaku, wysoko mineralne, wulkaniczne które od wieków znane są na całym świecie. Na północnym zachodzie charakterystyczny kształt samotnego, bazaltowego wulkanu wznoszącego się z równiny Kisalföld jest wyraźnie widoczny z daleka. Najwcześniejsze ślady obecności człowieka pochodzą z epoki brązu. Jest prawdopodobne, że mieszkańcy Mogentii, rzymskiego garnizonu cesarskiego u podnóża góry, byli pionierami uprawy winorośli. Somlói to głównie region białego wina, pochodzący z najbardziej znanego gatunku Juhfark (owczy ogon). Jest to jedna z najrzadszych odmian winorośli na świecie, rosnąca na mniej niż 100 hektarach, z czego 79 hektarów znajduje się w Somlo. Region winiarski obejmuje również Ság i Kiss Somlyó, mniejsze wzgórza również pochodzenia wulkanicznego, oba o doskonałych właściwościach do uprawy winorośli.