Mátra
Region winiarski Mátra jest z jednej strony drugim co do wielkości regionem winiarskim na Węgrzech, z drugiej obejmuje nie tylko zbocza Mátry, ale także obszary nizinne, wschodnie przedgórze Börzsöny, obszar Vác i Veresegyház, a nawet część przedmieść Budapesztu. Klimat się ociepla, a czarne winogrona dobrze dojrzewają w Mátrze. Ten region winiarski dobrze pasuje do ciemnych gron – Kékfrankos, Syrah, Cabernet Sauvignon i Franc . Jeśli chodzi o białe odmiany to Mátra specjalizuje się w aromatycznych odmianach, z dużą ilością Traminer , Sárgamuskotály, Muscat Ottonel i Irsai Olivér. Dzielnica wina znajduje się na południe od gór Mátra. Winnice rozciągają się od Hatvan po Domosz. Całkowita powierzchnia produkcyjna regionu winiarskiego Mátra wynosi 32 497 hektarów, z czego 24 261 to 1 klasa. Tylko ułamek z tego, około 5721 hektarów, znajduje się pod uprawą winorośli.