Kult wina, czyli Francja w pigułce
Francja. Ojczyzna Mont Blanc, Wieży Eiffla, Chanel, Luwru, muli przyrządzanych na dziesiątki sposobów i żabich udek. Ziemia, która dostarczyła Nam tak wybitnych person świata kulinarnego, jak Paul Bocuse, Alain Ducasse, Marie-Antoine Careme, czy Anne-Sophie Pic. Rzeczą oczywistą, a wręcz przymusem wydaje się być zatem, aby tak wysokim progom jedzeniowym co najmniej dorównać pod względem winiarskim. Trójkolorowi zadanie to wypełnili celująco.
Tradycja wina francuskiego sięga czasów rzymskich, podobnie jak w przypadku reszty Europy. Winorośl na tym terenie przyjęła się wyjątkowo dobrze, ze względu na niemalże idealne warunki klimatyczne: otoczenie od północy Oceanem Atlantyckim i jego zimnymi, aczkolwiek rześkimi powiewami wiatru, z południa ciepłym Morzem Śródziemnym, z masą wyżyn i gór rozsianymi na całej szerokości geograficznej kraju.
We Francji wino traktowane jest niczym religia, a kult ten z powodzeniem rozprzestrzeniają francuzi na całym świecie. Na stałe w język kultury masowej wpisały się awangardowe wyroby z Bordeaux, Szampanii i Doliny Rodanu. Wyjątkowość francuskiego wina opiera się przede wszystkim na jego szczegółowej klasyfikacji i bogatym opisie terroiru. To sprawia, że swoją przygodę z winem najłatwiej rozpocząć od trunków zza Renu. Potraktują one początkującego entuzjastę łagodnie i pomogą ukształtować dojrzały gust.
Mimo dominacji gleby wapiennej, we Francji też znajdziemy producentów uprawiających winorośl na podłożu wulkanicznym. Z kolei ich wina znajdą Państwo w Naszej ofercie.