Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Niezgłębione wina gruzińskie

Gruzja – kolebka światowego winiarstwa, obecnie trochę zapomniana. Górzyste tereny i ciepły klimat tego wcale nieodległego od Polski kraju od zawsze sprzyjały uprawie winogrona. Zapewne dlatego już kilka tysięcy lat temu ówcześni mieszkańcy Kaukazu z pełną świadomością zajmowali się produkcją ghvino. Do czasów dzisiejszych wytwórstwo wina w Gruzji nosi cechy głęboko zakorzenionej w świadomości narodowej tradycji, którą kolejne pokolenia starannie pielęgnują, dbając o narodowe dziedzictwo. Powiada się, że każda gruzińska rodzina produkuje co najmniej tyle wina, ile pije w ciągu roku.

Kraj podzielony został na 18 apelacji, w których hoduje się szczepy o iście egzotycznych nazwach: khikvi, mtsvane, a przede wszystkim saperavi – najpopularniejsze grono uprawiane na ziemiach Gruzji. Trunki ze szczepu saperavi cechują bogate owocowe aromaty, wysoka kwasowość i intensywny czerwony kolor. Do gruzińskiego wina należy podejść zupełnie inaczej, niźli do znanych nam, zachodnich wyrobów. Aż po dziś dzień wielu producentów decyduje się na starożytną metodę wytwórstwa, w naczyniach nazywanych kvevri. Całość polega na pozostawieniu winogron procesowi fermentacji, bez ingerencji człowieka, w glinianych amforach wkopanych w ziemię.

Gruzja i jej butelkowane dziedzictwo, o którym dzisiaj mówi się niewiele, jakością równa gigantom świata winiarskiego – Hiszpanii, Francji i Italii. W naszym sklepie możecie zakupić wina o bardzo wysokiej jakości, prosto z Kaukazu na każdą okazję, z dostawą pod same drzwi.