Wyświetlanie jednego wyniku

Sopron

Sopron trudno oddzielić od sąsiedniego, austriackiego Burgenlandu i być może nawet nie jest to konieczne. Jezioro Fertő lub Jezioro Nezyderskie w Austrii od wieków było ważnym regionem uprawy winorośli w Kotlinie Karpackiej. Chociaż białe wina lepiej pasują do tego obszaru z punktu widzenia klimatu, los – lub determinacja konsumentów – sprawiła, że dziś jest ono kochane przede wszystkim ze względu na czerwone wina. Szczyci się wyjątkowymi, wyjątkowymi glebami i jest domem dla szczególnie uroczej odmiany, Kékfrankos. Obecnie Sopron i jego okolice są znane głównie z uprawy czarnych winogron (czarne winogrona są uprawiane na trzy czwarte swojej okolicy), wraz z małą ilością białych winogron. Dzielnica winiarska Sopron jest obecnie w przeważającej mierze zdominowana przez Kékfrankos. Kolejne najczęściej uprawiane odmiany to Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Najczęściej uprawianymi białymi odmianami są Zöldveltelini oraz Chardonnay i Zenit. Winnice znajdują się na wzgórzach wokół jeziora Fertő oraz na południowych i wschodnich zboczach wzgórz Sopron. Winnice korzystają ze stosunkowo korzystnego mikroklimatu, ponieważ południowe zbocza wzgórz są chronione przed zimnem przez masę wzgórz na północnym zachodzie. Niektóre z najlepszych winnic w regionie są już znane wytrawnym miłośnikom wina w całej Europie.