Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Volterra

Volterra leży w bliskiej odległości od dwóch światowej sławy regionów winiarskich – 30 kilometrów od Chianti i około 50 kilometrów od Bolgheri, miejsca narodzenia pierwszych win określanych mianem supertoscanów. Region Volterra znany jest przede wszystkim jako miejsce silnie związane i kojarzone z kulturą etruską liczącą sobie ponad 3 tysiące lat.
Jeżeli chodzi o winiarstwo, region rozwija się bardzo dynamicznie, to tutaj powstają nowe projekty winiarskie nadzorowane przez takie domy winiarskie jak Frescobaldi czy Mazzei. Dominują odmiany czerwone, takie jak sztandarowe toskańskie Sangiovese, ale też międzynarodowe odmiany Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Ze szczepów białych mamy endemiczne Manzoni Bianco, Grechetto oraz odmiany światowe Chardonnay, Viogner i Vermentino. Volterra i okolice to dawne tereny wulkaniczne, zatem gleba zawiera dużą ilość pyłów i popiołów powulkanicznych, bazaltu i granitu. Wina cechują się dużą mineralnością i kwasowością. Nadają się idealnie do długiego starzenia w domowych piwniczkach.
W regionie dominują małe gospodarstwa rolne uprawiające winorośl, produkujące wyborne wina oraz doskonałą oliwę. Bardzo często są to producenci stosujący biodynamikę lub metody zrównoważonego rozwoju. Najlepsze czasy dla tego obszaru dopiero nadchodzą. To tutaj w niedalekiej przyszłości powstawać będą najlepsze projekty winiarskie w tej części Włoch.