Wyświetlanie jednego wyniku

Zweigelt – czerwony król Austrii

Zweigelt to krzyżówka odmian Blaufränkisch i Saint-Laurent, uzyskana w 1922 roku przez Fritza Zweigelta w Klosterneuberg, początkowo nazwana przez niego Rotburger. Dopiero później, na cześć twórcy, winorośl uzyskała tytuł Zweigelt, po nazwisku autora. Spoglądając na drzewo genealogiczne, można zauważyć że Zweigelt to wnuk szczepów Gouais Blanc i Pinot – dwóch odmian, których wkład w rozwój winotwórstwa nie sposób kwestionować (nota dla ciekawskich: są to dwa najbardziej wpływowe szczepy wykorzystywane do tworzenia nowych odmian w Europie Zachodniej!). Sam Zweigelt również przyczynił się do powstania kolejnych winorośli – mowa o czeskim Cabernet Moravia (Cabernet Franc x Zweigelt) oraz austriackim Roesler (Zweigelt x Klosterneuburg).

Grona pączkują wcześnie, dojrzewają stosunkowo późno, jednak wcześniej niż Blaufränkisch. Winorośl podatna na mączniaka rzekomego oraz na więdnięcie owoców. Plony są wysokie, dlatego do produkcji wina wysokiej jakości potrzeba przerzedzania kiści winogron.

To najpopularniejsza czerwona winorośl Austrii, o łącznym areale sięgającym 6500 hektarów. Od roku 2000 powierzchnia upraw wzrosła o niemal 50%! Największe zasadzenia znajdują się w kraju związkowym Niederösterreich (Dolna Austria), szczególnie w regionie winiarskim Weinviertel, oraz w Burgenlandzie. Drugim co do wielkości krajem uprawy są Węgry z ponad 2400 hektarami. Zweigelt rośnie również w Czechach i na Słowacji oraz – co dziwne – w Kanadzie, Belgii, Polsce, a nawet w Japonii (ponad 200 hektarów!). Na Węgrzech winorośl jest najczęściej uprawiana w regionie winiarskim Sopron, graniczącym z Austrią, ale można ją również znaleźć w Villány, Szekszárd, Eger, Mátra, a nawet w mniej popularnym Csongrád.

Wino tworzone z Zweigelta ma kolor czerwono-fioletowy, wysoką kwasowość i owocowy charakter. Styl może się znacznie różnić, zależnie od plonów – kiedy plony są niskie, Zweigelt staje się pełnym trunkiem, o smaku kwaśnych wiśni, wartym starzenia w beczce. Jest bardzo pożądany w blendach, ze względu na bogactwo owocowych smaków. Na Węgrzech jest głównie winifikowany na owocowe, łatwe do picia wina do codziennego spożycia.

Food pairing 

Zweigelt jest jednym z tych wyjątkowych czerwonych win, które świetnie sparuje się z rybą, na przykład gotowaną w winie, bądź sosie na bazie pomidorów. Dobrym połączeniem będzie kurczak, kaczka, a nawet czerwone mięso (ale rekomendujemy trzymanie się tych lżejszych wyborów). Wysoka kwasowość i świeżość Zweigelta idealnie zbalansują bogaty smak grillowanych potraw. Jeżeli chodzi o sery, najlepiej trzymać się lekkich wersji: gouda, ser kozi, czy roquefort będą wybornym kompanem.