Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników

Juhfark – węgierski książę wchodzi na salony (i planuje zostać dłużej!)

Juhfark to stara, endemiczna odmiana Węgier, której geneza do dzisiaj nie jest dokładnie znana. Wyraz juhfark dosłownie oznacza owczy ogon, odnosząc się do długiego, cylindrycznego kształtu liści rośliny. Szczepu nie należy mylić z inną archaiczną, węgierską winoroślą – Csomorika, która nie jest już uprawiana w Kotlinie Panońskiej. Za panowania Habsburgów juhfark był używany do blendów, dzisiaj co kreatywniejsi producenci także eksperymentują i mieszają szczep z innymi. Ze względu na charakterystykę regionu z którego się wywodzi, porasta prawie wyłącznie glebę wulkaniczną, ale jest też uprawiany na ziemiach wapiennych (Etyek-Buda i Pécs).

Grona pączkują wcześnie, dojrzewają w pełni sezonu, zbiory są relatywnie wysokie. Pęczki są duże, natomiast jagody drobne, małe. Podatność na niskie, zimowe temperatury, mączniaka rzekomego i pleśń botrytis.

Niegdyś popularny na całych Węgrzech, obecnie juhfark jest uprawiany prawie wyłącznie na małym wulkanicznym wzgórzu Somló, znajdującym się w okolicach jeziora Balaton. Z pewnością najmniej znana węgierska odmiana, a szkoda, bo butelki z niej tworzone sa naprawdę znakomite. Odznaczają się bardzo wysoką kwasowością, wysokim potencjałem starzenia, wino potrzebuje czasu spędzonego w beczce i napowietrzania, by stać się jeszcze bardziej eleganckim i godnym podziwu. Często określane jako “wino nocy poślubnej”, w przeszłości wierzono, iż pomaga gdy para stara się o potomka.

Całkowity areał upraw wynosi niecałe 200 hektarów, 105 ha w regionie Nagy-Somló (20% całego obszaru winiarskiego apelacji), reszta znajduje się w regionie Balatonfüred-Csopak i Badacsony oraz Etyek-Buda i Pécs (niewielkie, kilkuhektarowe uprawy, a niekiedy poniżej 1 ha).

Wino uderza aromatami cytrusów, moreli, ziół, mięty i słoną mineralnością. Juhfark zamknięty w beczce będzie się odznaczał smakami miodu, siana i prażonych migdałów.

Producenci godni polecenia to z pewnością Csetvei Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Tornai i Imre Györgykovács. Ich butelki znajdą Państwo w Naszym sklepie internetowym.

Food pairing

Wino nadaje się do łączenia z obfitymi daniami. Wytrawny juhfark perfekcyjnie skomponuje się z pikantną kuchnią azjatycką, tłustym mięsem, a wersja nieco słodsza będzie stanowić świetny dodatek do wątróbki, czy wszelkich pasztetów. Dobrym wyborem będą białe ryby, zupy kremowe, warzywa gotowane na parze, bądź smażone, wieprzowina, cielęcina i różnorakie zapiekanki. Jeżeli mowa o serach, do kieliszka juhfarka najlepiej zdegustować sery krowie i owcze, w szczególności te tłustsze wytwory.