Wyświetlanie 1–12 z 20 wyników

Cuvée – winiarskie multi-kulti

Na pewno spotkaliście się kiedyś z nazwą cuvée umieszczonej na etykiecie wina. Wielu zastanawiało się, co to oznacza – czy jest to odmiana winogron? A może oznaczenie jakości danego wina? Słowo cuvée pochodzi z języka francuskiego i ma kilka znaczeń, w odniesieniu do wina i branży winiarskiej dwa szczególnie ważne. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

Znaczenie nr 1.

Mianem cuvée określamy te wina, które są mieszanką różnych odmian winogron, czasami też ludzie z branży winiarskiej mówią o blendach lub blendzie. Mieszanka może składać się z dwóch, trzech lub więcej odmian gron. Powodów, dla których producenci mieszają wina z różnych szczepów, jest kilka. Jednym z powodów może być uzyskanie balansu smakowego, rozcieńczenia tanin, niektóre odmiany są wręcz stworzone do łączenia się w pary z innymi – wtedy naprawdę możemy docenić kunszt winiarza, ale też danej odmiany. Czasami winiarz jest zmuszony do zrobienia wina cuvée – być może w konkretnym roku zbiory były kiepskiej jakości, a co za tym idzie, grona pojedynczej odmiany nie nadają się do stworzenia jednoodmianowego wina. Wyprodukowanie wina cuvée pozwoli na sprzedaż i zwrot kosztów. W innych przypadkach cuvée jest wymagane przez przepisy danej apelacji. Takim przypadkiem jest francuska apelacja Bordeaux – mieszanka odmian merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Jeśli chodzi o jakość wina cuvée, to nie ma żadnych regulacji jej dotyczących, wina z takim oznaczeniem mogą być winami o wysokiej lub bardzo wysokiej jakości, na przykład francuskie „tete de cuvée” Sauternes AOP, lub też winami o pośledniej jakości i marnej reputacji.

Znaczenie nr 2.

Drugie, ale nie mniej ważne znaczenie słowa cuvée odnosi się do francuskiego regionu Szampania i tejże apelacji. Szampany jako wina musujące produkowane są metodą tradycyjną, zwaną też metodą szampańską. Termin cuvée odnosi się zatem do pierwszego tłoczonego soku winogronowego o najlepszej jakości. Jest to tzw. pierwsze tłoczenie. Tak jak w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, tak samo jest w przypadku szampanów oznaczonych cuvée – z pierwszego tłoczenia soku. Te szampany będą miały najwyższą cenę i najlepszą jakość. W szczegółach wygląda to w następujący sposób – winiarz bierze pod uwagę 4 tony moszczu winogronowego i tak:

  • pierwsze 2050 litrów soku winogronowego oznacza się jako cuvée oraz jako „premier taille” – pierwszy ogon.
  • kolejne 500 litrów oznacza się jako „deuxieme taille” (drugi ogon), ta część jest tłoczona z większym dociskiem co dodaje trochę ostrzejszego charakteru.

Podsumowując, teraz wiemy już co oznacza termin wino cuvée, zarówno jeśli chodzi o wina tradycyjne jak i o wina musujące z francuskiej Szampanii. Jednego możemy być pewni – jeśli ktoś poczęstuje nas szampanem z oznaczeniem cuvée, nie wahajmy się ani sekundy. To z pewnością jest wino warte grzechu. W przypadku win tradycyjnych, warto jest zwrócić uwagę na producenta, jakie grona zostały użyte i w jakiej proporcji.