Dr Toth Barnabas. to jedna z najbardziej tajemniczych postaci dla osób spoza Somlo, nie ma własnej strony internetowej, nie sprzedaje swoich win w sieci, nie ma sklepu, mało się dzieje na fanpage’u a jednak ci co próbowali, wiedzą że jego wina mogą być wizytówką „made in Somlo”. Zaledwie 0,6 hektara z krzewami dwóch odmian – harslevelu i furminta, kieszonkowa wielkość produkcji ok. 2 tys butelek ogółem. Jego butelki można napotkać w topowych budapesztańskich restauracjach.
Furmint’22 wita pięknym „furmintowym” kolorem aromaty suszonych jabłek, przełożonych goździkami i plastrem świeżego miodu. W tyle pojawia się zapach starej apteki z suszonymi ziołami. W ustach dominuje biały grejpfrut z dodatkiem albedo, później dochodzi mieszanka imbirowo-miodowa, końcówka to cukierki „mentos” ze słonawą bryzą. Końcówka zresztą bardzo długa, słonawy posmak pozostaje jeszcze w ustach nawet po kilku minutach. Wino najlepszy czas ma przed sobą, 3 lata dla takiego furminta to tylko zapowiedź że będzie jeszcze lepiej.
Wina Barnabas mają ustalony porządek dojrzewania – ok. 20 miesięcy w 500 litrowych beczkach a następnie jeszcze 4 miesiące w butelce. Wino dostępne w drugim obiegu, warto sprawić sobie prezent mikołajkowy „spod lady”.
#somlo#barnabas#furmint#volcanicwines#govolcanic#winawulkaniczne