Cabernet Sauvignon – król Bordeaux
Cabernet Sauvignon wywodzi się z miejscowości Gironde w południowo-zachodniej Francji. Najwcześniejsza wzmianka pochodzi z lat 1763-1777, znaleziona w księdze rachunkowej burmistrza Libourne. Aż do końca XIX wieku szczep był mylony z inną popularną winoroślą, Cabernet Franc, oba naprzemiennie nazywano jako Cabrunet, Carmenet, Vidure, bądź po prostu Cabernets, istnieje też inne wytłumaczenie dla takiego stanu rzeczy – przed XIX wiekiem Sauvignon mógł po prostu jeszcze nie istnieć.
Pochodzenie winorośli zostało odkryte w 1996 roku przez Caroline Meredith z Uniwersytetu Kalifornii, wraz z jej doktorantem, Johnem Bowersem. Podczas tworzenia bazy danych dotyczącej profili DNA najważniejszych białych odmian winogron, badacze zauważyli perfekcyjną zgodność kodu genowego ze szczepami Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Warto wspomnieć, że było to pierwsze zidentyfikowanie prawdopodobnych rodziców Cabernet Sauvignon kiedykolwiek.
Inne hipotezy dotyczące pochodzenia starają się oprzeć o drugi człon nazwy – sauvignon, które wywodzi się od francuskiego sauvage(dziki). Domniemywa się, że roślina została udomowiona z dzikich winorośłi we francuskim Gironde, inna teoria głosi o pochodzeniu szczepu z odmiany Biturica, starożytnej odmiany z czasów rzymskich, jednak było to mało prawdopodobne, a teraz, kiedy już przodkowie Cabernet Sauvignon są znani, stało się praktycznie nierealne. Jeszcze inna historia mówi o greckim pochodzeniu szczepu, jednak badania DNA wykluczyły taką możliwość.
Winorośl została wykorzystana do licznych krzyżówek na całym świecie, z których powstały takie szczepy, jak: bułgarski Ruen, australijska Cienna i Tyrian, niemiecki Cabernet Carbon, Cabernet Cubin, serbski Probus, szwajcarski Cabernet Jura, amerykański Carmine, czy też Ruby Cabernet, i wiele innych.
Grona pączkują późno, dojrzewają również późno, bądź w pełni sezonu. Winorośl dobrze rośnie na przepuszczalnych glebach żwirowych, najlepiej dobrze odsłoniętych. Bardzo podatna na choroby grzybowe atakujące drewno, takie jak eutypa i esca, a także na mączniaka prawdziwego. Sporadycznie podatna na wysychanie łodyg. Kiście i jagody są małe, o grubej skórce, wyraźnie niebieskawe. Twarda łodyga rośliny czyni ją odporną na zimowe mrozy i odpowiednią do zbioru mechanicznego.
Wino jest zazwyczaj o ciemnej, głębokiej barwie, wysokiej taninie i o relatywnie wysokiej kwasowości. Aromat szlachetny, wyczuwalna czarna porzeczka, drzewo cedrowe, w młodych winach bardzo mocno wyczuwalny dąb. Dzięki wysokim taninom, wina na bazie cabernetu mogą leżakować latami, a nawet wiekami. Ponieważ Cabernet Sauvignon daje wina o długim finiszu, ale słabej budowie, zazwyczaj tworzono blendy ze znacznie bardziej owocowym Merlotem; ze względu na znaczące różnice w okresach wegetacyjnych w Bordeaux, Cabernet Sauvignon tradycyjnie sadzi się wraz ze szczepami Merlot i cabernet Franc, jako zabezpieczenie przed słabymi zbiorami. Pozwala na to bliskie pokrewieństwo trzech roślin, co czyni je znakomitymi partnerami do blendingu.
Cabernet Sauvignon to król Bordeaux, najczęściej uprawiane czerwone grono na świecie. We Francji jest to czwarta najczęściej uprawian czerwona winorośl, za Merlot, Grenache i Syrah, o totalnym areale upraw sięgającym 56 385 hektarów (drugi w Bordeaux, po Merlocie – 26 790 ha). Imponujące nasadzenia znajdują się też we Włoszech (ponad 8000 ha), w Hiszpanii (19 430 ha). Szczep jest uprawiany na całym świecie, nie sposób wymienić wszystkich krajów (np. Kalifornia posiada imponujące 77 602 ha, Argentyna ponad 17 000, Australia ponad 27 000!). W Chinach, najszybciej rozwijającym się producencie win, w 2009 roku znajdowało się ponad 20 000 hektarów Sauvignona. Również Europa Środkowo-Południowa i Środkowo-Wschodnia Cabernetem stoi. Na Węgrzech znajdziemy ponad 2 500 hektarów nasadzeń, największe uprawy w Villány i Egerze (w tym drugim regionie szczep stanowi składnik sławnej Byczej Krwi – Egri bikavér. W Chorwacji rosną 894 ha, w Słowenii 470 ha, w Rumunii 3 128 ha, w Mołdawii ponad 7 500 hektarów, a w Ukrainie ponad 8 400, a w Bułgarii ponad 15 800 ha! Mniejsze ilości znajdują się w Czechach i Słowacji.
Food pairing
Ze względu na swoją popularność, Cabernet Sauvignon znajdzie wiele zastosowań w różnych rodzajach kuchni. Jeżeli chodzi o sałatki, wino doskonale skomponuje się z czerwonymi owocami lub dressingiem na bazie owoców. Sprawdzą się też suszone owoce, dodatek w postaci steka i sera pleśniowego. Dobrym wyborem będzie cięższa pizza quattro formaggi, bądź ze sporą ilością mięsa, ale prosty placek z zieloną papryką i grzybami też spasuje.
A mięso? Na ogół potrawy z kurczakiem łączy się z winem białym, ale odpowiednio przygotowane, wybornie złączą się z Cabernetem. Mowa o kurczaku w sosie pomidoroywm, do którego dodać można pieczarki i paprykę; pieczony kurczak też jest świetnym połączeniem (pieczony indyk też! – wraz z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym).
Jedną z kombinacji wartą wypróbowania jest wieprzowina. Powód? Tłuszcz wieprzowy przecina strukturę garbników wina, czyniąc mięso jeszcze bardziej miękkim. Dania z wieprzowiny gotowane z owocami, takimi jak śliwki, są szczególnie dobrym połączeniem z Cabernetem.
Jeżeli mamy ochotę na kuchnię wege, lepiej wybrać cięższe i bardziej obfite dania – dobrze sprawdzą się alternatywy obejmujące grzyby, czy też bakłażana. A konkrety? Wegetariański burger, risotto z grzybami, pieczone ziemniaki, mac&cheese, ratatouille, bakłażan w miodzie to tylko niektóre z nich