Wyświetlanie jednego wyniku

Ság

Jeden z mniej popularnych regionów winiarskich na Węgrzech, malownicza góra Ság jest klejnotem Kemenesalja. Winnice zlokalizowane są na zboczach wygasłego wulkanu bazaltowego o wysokości 279 metrów nad poziomem morza. Od roku 1998 wulkan Ság jest częścią Historycznego Regionu Winiarskiego Somló, znanego jako Nagy-Somló.

Jeśli chodzi o produkcję wina, to ten region można podzielić na 3 obszary: Celldömölk, Mesteri oraz Kemeneskápolna. Z winogron uprawianych w południowej Tündérvölgy wytwarza się soczyste, bardziej delikatne wina, podczas gdy wina o wysokiej kwasowości, mające więcej ciała są typowe dla północnej strony wulkanu. Charakterystyczne dla wygasłego wulkanu są umiejętność zatrzymywania ciepła i oddawanie mineralności w wytwarzanych tam trunkach. Wina produkuje się w regionie Ság od XVII wieku, przede wszystkim białe, często wytwarzane ze starych, endemicznych szczepów, typowych dla tej apelacji. Najbardziej popularną odmianą jest Olaszrizling, czyli Welchsriesling, ale znaczna ilość jest również reprezentowana przez Kárlálényka, Zöldveltelini(Grüner Veltliner), Chardonnay, Sauvignon Blanc i Hárslevelű. Ogrodnicy uprawiają też w formie eksperymentalnej takie odmiany, jak Cserszegi Fűszeres, Irsai Oliver, Tramini. Sporadycznie można natknąć się na Juhfarka i Furminta. Typowe, najpopularniejsze odmiany ciemne to Kékfrankos, Zweigelt, Pinot Noir i Portugieser, chociaż stanowią one tylko około 30% uprawianych winogron.

Ze względu na pozytywne działanie tworzonych trunków w regionie Ság, wino pochodzące stamtąd znane było jako „Ságweiner” – określenie używane w XVIII i XIX wieku. Ságweiner sprzedawany był w aptekach w całej Europie, rekomendowano je jako środek oczyszczający nerki, poprawiający nieżyt żołądka i pobudzający apetyt. Aktualnie trwa proces przywracania dobrej reputacji dla wulkanu Ság – winoogrodnicy prowadzą doświadczenia i eksperymentalne nasadzenia winorośli mające na celu opracowanie najbardziej odpowiedniej odmiany dla tego mikroklimatu. Rozpoczęto też sadzenie typowych, starych, endemicznych węgierskich odmian winorośli.