Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Kachetia

Najsłynniejsi sommelierzy świata twierdzą, że kiedy po raz pierwszy w życiu spróbujemy gruzińskich win, prawdopodobnie cała nasza dotychczasowa wiedza i doświadczenie z winem zostaną wywrócone do góry nogami. Trudno się temu dziwić, skoro w tym kraju tradycje winiarskie sięgają tysięcy lat wstecz. Wtedy wino produkowano w glinianych naczyniach w kształcie amfor wkopanych w ziemię, gdzie następował proces fermentacji. Był to proces z minimalną interwencją człowieka i tak jest też dzisiaj. Nadal najlepsze gatunkowo wina powstają w kvevri(czyli w glinianych amforach), wina niezwykle bogate w smak i aromat, pozornie nieskończone, często przywołujące na myśl elementarne, starożytne doznania smakowe. Wina produkowane z białych odmian w kvevri cechują się też inną barwą – są koloru pomarańczowego lub bursztynowego. W Gruzji narodziła się tradycja długich, wielogodzinnych biesiad, nad którymi czuwa tamada – osoba, która jest odpowiedzialna za wznoszenie toastów. Regionem, z którego wywodzi się kvevri jest Kachetia, kolebka gruzińskiego winiarstwa.

Winnice w Kachetii ulokowane są na wysokościach od 250 do 800 metrów i to ma zasadniczy wpływ na rodzaj i jakość wytwarzanego wina gruzińskiego. Dodatkowymi czynnikami klimatycznymi są wiatry wiejące od Morza Kaspijskiego i Morza Czarnego. Występujące tutaj odmiany mają typowo endemiczny charakter, jeśli chodzi o białe odmiany to zaliczamy tutaj kisi, rkatsiteli, chichwi, mtsvivani, chitistvala. Do czerwonych odmian zaliczamy saperavi, tavkveri, budeshuri, simonaseuli, ikalto. Oczywiście gruzińscy winiarze wytwarzają też wina z odmian międzynarodowych typu cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc.

Rkatsiteli to główna biała odmiana Kachetii. Charakteryzuje się elegancją i dużą zdolnością adaptacji do otoczenia. Rkatsiteli jest tak różnorodny, jak sam region winiarski Kachetia. Możemy spróbować wytrawnego białego wina wytwarzanego konwencjonalnymi technikami, ale możemy też spróbować tę samą odmianę w wersji kvevri. Dodatkowo, wino może być słodkie i wzmacniane na wzór wielkich win deserowych z Węgier, Francji lub Portugalii.

Najpopularniejszą czerwoną odmianą w tym regionie jest Saperavi. Jest odmianą na tyle uniwersalną, że pozwala na produkcję win w stylu wytrawnym, półsłodkim, słodkim i wzmacnianym. Podobnie jak w przypadku odmiany rkatsiteli, winiarz może zastosować konwencjonalną metodę produkcji jak i typową dla regionu Kachetii – winifikacja w kvevri. Wina wytwarzane z odmiany Saperavi mają wyraźne cechy i są łatwe do odróżnienia od innych czerwonych win Kachetii i reszty świata – miąższ jagody Saperavi sam w sobie jest czerwony, co ma zasadniczy wpływ na kolor i taninę. Saperavi daje nam mocne, głębokie wino, o aromatach lukrecji, kawy, czarnych owoców leśnych, przypraw kaukaskich.