Côtes d’Auvergne
Obszar jest jednym z najstarszych regionów winiarskich Francji, ale powierzchniowo należy zakwalifikować go do małych apelacji. Dzisiaj liczy sobie zaledwie 400 hektarów. Jeszcze pod koniec XIX wieku winnice stanowiły 40 tysięcy hektarów, ale nadejście filoksery zniwelowało całą populację. Od roku 2010 został objęty protekcją w ramach certyfikatu AOC. Owernia znajduje się w regionie Masywu Centralnego, jest też zwana we Francji łańcuchem wulkanów – jednym z większych obszarów w Europie, gdzie przed milionami lat dymiły wulkany. Z uwagi na powulkaniczne pochodzenie gleby, wszystkie wina będą bogate w kwasowość i mineralną końcówkę. Apelacja AOC Auvergne jest też jedną z założycieli międzynarodowej federacji zrzeszającej międzynarodowe apelacje i producentów win z obszarów powulkanicznych. Winnice zlokalizowane są na zboczach wulkanów, na wysokościach od 350 metrów do 550 metrów nad poziomem morza. Klimat zbliżony do pobliskiej Burgundii.
Dominują tutaj odmiany czerwone, które pokrywają ponad 90% powierzchni winnic, z czego większość to odmiana gamay, znana przede wszystkim z wina Beaujolais. Oprócz tej odmiany uprawia się w Owernii pinot noir (drugi co do wielkości upraw), merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i syrah. W kategorii odmian białych, jedyną dopuszczoną przez apelację odmianą jest chardonnay.
Godnym podkreślenia jest fakt, że winorośle odmiany gamay i pinot noir nierzadko liczą sobie nawet 100 lat. Wina czerwone są w większości wytwarzane w formie cuvee z odmian gamay oraz pinot noir. Tutejsi winiarze produkują dwa różne rodzaje win czerwonych: młode i lekkie wina przeznaczone do codziennego spożycia oraz te, które możemy pozostawić do dalszego starzenia – te wina będą charakteryzować się bogatą strukturą, solidną taniną i wysoką kwasowością.
Wina różowe są również wytarzane głównie z odmiany gamay. Bezpośrednie tłoczenie winogron daje delikatny różowo-łososiowy kolor, aromaty wina to kwiaty ogrodowe (róża, gladiola) i owoce czerwone, takie jak truskawki i poziomki. Są to wina idealne na letnie upały w formie aperitifu lub jako uzupełnienie grillowanych potraw.
Białe wina wyprodukowane z odmiany chardonnay mają również dwa różne oblicza. Producenci wykorzystują stalowe tanki do wytwarzania win stołowych, przeznaczonych na potrzeby szerokiego rynku, a druga część jest winifikowana z wykorzystaniem dębowych beczek. Te wina cechują się bogatą strukturą, aromatami, są przeznaczone do starzenia. Część z nich dojrzewa na osadzie przez wiele miesięcy, na wzór wielkich białych win z sąsiedniej Burgundii.