Mór
Jeśli mówimy Mór, to musi być Ezerjó. Albo może nie? Byłoby niefortunne ograniczenie tego dość chłodnego, powściągliwego i eleganckiego obszaru uprawy winorośli tylko do jednej odmiany. Produkuje żywe, dorodne wina o cudownej kwasowości, często w słodkich wersjach. Obecnie Mór jest regionem głównie win białych, ale może być również ojczyzną musujących win bazowych o dużym potencjale. Region produkuje wina bogate w aromaty, często podawane tuż obok imponującego krajobrazu i szeregu piwnic. Najmłodsze pokolenie winiarzy ucieleśnia tradycję i świadomość bogatej historii. Ezerjó jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą, z uprawą na 109 hektarach. Oprócz Ezerjó najbardziej typowymi odmianami są Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris (Szürkebarát) i Müller-Thurgau. Uprawia się niewielką ilość czarnych winogron, przy czym Kékfrankos i Merlot zajmują około 9 hektarów. Wina Mór charakteryzują się zazwyczaj świeżością i kwiatowym aromatem. Powszechna jest mineralność wapienna, która w połączeniu ze stosunkowo wysoką kwasowością daje czasem nieco ostre wina.