Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Tokaj

Czy to wino królów czy wolność? Może dopiero następne pokolenie powie, że to wino z win, najlepsze na Ziemi. To niemal nieskończone bogactwo unikalnych darów, niepowtarzalny zespół współpracy krajobrazu, winorośli i człowieka. Wytrawnym i słodkim winom Tokaju można i należy przyznać wartość, na jaką zasługują ze względu na ich pochodzenie i sposób ich wytwarzania; powinny być coraz częściej uznawane za wina światowej klasy. To nie przypadek, że Tokaji Aszú wyraźnie wyróżnia się jako możliwe ucieleśnienie wizerunku Węgier. Odmiany winogron dozwolone w wyznaczonym regionie winiarskim to Furmint (3573 ha), Hárslevelű (1068 ha), Sárgamuskotály (546 ha) i Zéta (Oremus). Niewielkie ilości rodzimego Kövérszőlő pojawiły się ponownie w jego winnicach, a także trochę Kabar. Region winiarski produkuje wyłącznie wina białe. Wina wytrawne charakteryzują się wysoką kwasowością, dużą złożonością, doskonałą strukturą i charakterystycznymi aromatami. Wina wytrawne produkowane z dojrzałych, ale nie przejrzałych winogron, zebranych w pełnej dojrzałości, bez jagód zbotrytyzowanych, mogą osiągać wysokie ceny i mieć dziesiątki lat potencjału starzenia. Mogą być wytworzone z dowolnej z dozwolonych odmian gro, ale najczęstsze są wykonane z Furmintu lub Hárslevelű, a następnie Sárgamuskotály.