Wina różowe – lato w stylu rose
Tak się składa, że mamy dostęp do samych najlepszych szczepów, pochodzących z wulkanicznych gleb najsłynniejszych regionów tego różnorodnego kraju. Wino różowe węgierskie jest raczej lekkie pod względem zawartości alkoholu i równie doskonale zbalansowane pod względem smaku. To lato w najlepszym możliwym wydaniu, pełnym dorodnych truskawek, jeżyn, wiśni i… słońca!
Odmiany kékfrankos i pinot noir świetnie smakują zwłaszcza w połączeniu z lekkimi przekąskami, owocami morza, łagodnymi w smaku rybami i świeżymi serami. Można serwować je jako aperitif, najlepiej lekko schłodzone, a nawet w towarzystwie kostki lodu.
Dobrej jakości wytrawne rosé to pełen klasy, a zarazem cudownie niezobowiązujący prezent.
Na pewno chcielibyście wiedzieć, jak powstają wina różowe. Mamy dla Was kilka faktów, które warto znać, ta wiedza może się przydać podczas spotkań towarzyskich. Przeczytajcie te kilka wersów, a produkcja wina różowego nie będzie już dłużej tajemnicą, pomoże też w wyborze odpowiedniej butelki. Wina różowe powstają z odmian gron czerwonych, ale proces technologiczny jest bardziej podobny do produkcji win białych.
Winiarze wykorzystują trzy metody do stworzenia tego wspaniałego trunku, który od kilku lat przeżywa swój wielki renesans.
Tłoczenie bezpośrednie – w tym przypadku tworzone są wina o bardzo delikatnym, różowym zabarwieniu i takich samych aromatach. Grona czerwonych odmian są delikatnie tłoczone i wyciskane, tak aby jak najmniej tanin dostało się do wina bazowego. Te wina są także najbardziej cenione przez klientów.
Krótka maceracja – grona są tłoczone i wyciskane a następnie pozostawione w soku w celu maceracji. Maceracja umożliwia oddanie koloru, aromatów i smaków. To, jak długo ma trwać maceracja, zależy już od samego winiarza, to on zdecyduje, jaka ma być intensywność koloru, aromatu i smaku w produkowanym winie.
Mieszanie, czyli popularny blending – stosowany jest przy produkcji masowych win dla szerokiej rzeszy klientów. Producent dodaje wino czerwone do bazowego wina białego. Ta procedura jest zakazana na terenie Unii Europejskiej, ale jest jeden wyjątek i to dość szlachetny – prawo unijne dopuszcza mieszanie przy tworzeniu szampana w stylu rose lub win musujących rose tworzonych metodą tradycyjną – szampańską.
Podstawowe aromaty i smaki win różowych to poziomki, truskawki, borówki, maliny i wiśnie. Wino różowe jest wdzięcznym kompanem sałatek owocowych, sałatek warzywnych, grillowanych warzyw i drobiu. Jest też często towarzyszem grillowanego lub smażonego łososia. W krajach południowych wino różowe jest też elementem napoju odświeżającego – szprycera, czyli połączenia wina z wodą gazowaną. Tak podane wino różowe potrafi przynieść ukojenie, gdy żar leje się z nieba.
Winiarze stosują szeroką gamę czerwonych odmian gron do produkcji wina różowego. Najpopularniejsze to cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, blaufrankisch, cabernet franc.
To doskonały kompromis pomiędzy odmianą białą a czerwoną: posiada walory smakowe zarówno jednej, jak i drugiej, a do tego wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym, owocowym posmakiem. Szukasz dobrego trunku na lato? Różowe wino węgierskie na pewno zda egzamin!