To wino zadebiutowało właśnie w poznańskim WINO.Klub SPOT. Ciekawa recenzja MS Adama Pawłowskiego.
95 punktów i złoty medal Decanter Worldwine Awards oraz wyróżnienie w kategorii „cena/jakość”. Miękkie taniny, wyraźna owocowość, harmonijne wino dopracowane w każdym szczególe. W każdej kropli można poczuć terroir Szekszárd. Przyjemność sama w sobie.
Parowanie: Pieczony drób, dania z grzybów, sznycel wiedeński, pieczona jagnięcina, zapiekanki warzywne, pizza, makarony z czerwonymi sosami.
Schieber Pinceszet.
Firma rodzinna, potomkowie niemieckich osadników. Powstała ponad 30 lat temu w miasteczku Szekszard. Aktualnie w dolinie Baranya uprawiają winorośl na 23 hektarach.
Podłoże: glina wapienna, less.
Stare nasadzenia – cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, kadarka and chardonnay.
Nowe nasadzenia: sauvignon blanc, dornfelder i syrah.