Dr Toth Barnabas. to jedna z najbardziej tajemniczych postaci dla osรณb spoza Somlo, nie ma wลasnej strony internetowej, nie sprzedaje swoich win w sieci, nie ma sklepu, maลo siฤ dzieje na fanpageโu a jednak ci co prรณbowali, wiedzฤ ลผe jego wina mogฤ byฤ wizytรณwkฤ โmade in Somloโ. Zaledwie 0,6 hektara z krzewami dwรณch odmian โ harslevelu i furminta, kieszonkowa wielkoลฤ produkcji ok. 2 tys butelek ogรณลem. Jego butelki moลผna napotkaฤ w topowych budapesztaลskich restauracjach.
Furmintโ22 wita piฤknym โfurmintowymโ kolorem aromaty suszonych jabลek, przeลoลผonych goลบdzikami i plastrem ลwieลผego miodu. W tyle pojawia siฤ zapach starej apteki z suszonymi zioลami. W ustach dominuje biaลy grejpfrut z dodatkiem albedo, pรณลบniej dochodzi mieszanka imbirowo-miodowa, koลcรณwka to cukierki โmentosโ ze sลonawฤ
bryzฤ
. Koลcรณwka zresztฤ
bardzo dลuga, sลonawy posmak pozostaje jeszcze w ustach nawet po kilku minutach. Wino najlepszy czas ma przed sobฤ
, 3 lata dla takiego furminta to tylko zapowiedลบ ลผe bฤdzie jeszcze lepiej.
Wina Barnabas majฤ ustalony porzฤ dek dojrzewania โ ok. 20 miesiฤcy w 500 litrowych beczkach a nastฤpnie jeszcze 4 miesiฤ ce w butelce. Wino dostฤpne w drugim obiegu, warto sprawiฤ sobie prezent mikoลajkowy โspod ladyโ.
#somlo#barnabas#furmint#volcanicwines#govolcanic#winawulkaniczne