Już za chwileczkę, już za momencik całą Polskę ogarnie szał grillowania, spotykania się z rodziną i znajomymi na wspólnym smażeniu mięs, kiełbas, szaszłyków, karkówek, warzyw a nawet owoców. Można powiedzieć że grillowanie to narodowy sport Polek i Polaków. Podczas wspólnego biesiadowania nic tak nie łączy jak dobre towarzystwo, dobra kuchnia i dobre wino. Przygotowaliśmy krótki poradnik jakie wino najlepiej sprawdzi się podczas grillowania. Musimy pamiętać że wino białe nie będzie nam smakowało jeśli zaserwujemy wołowe steki z grilla. Niech czas spędzony przy grillu będzie wspominany mile i smakowicie.
Jakie wino podać na grilla?
Wybór dobrej butelki na grilla może naprawdę podnieść rangę okazji, chociaż w przypadku czegoś mniej formalnego jest wiele do wyboru, jeśli chodzi o wina w puszkach lub w opakowaniach typu bag-in-box. Przede wszystkim pamiętajmy że wina białe, różowe i musujące podajemy dość dobrze schłodzone. Ładna pogoda i ciepła atmosfera sprawiają że te wina szybko się ocieplą co źle wpłynie na ich aromat i smak. Rekomendujemy umieścić butelki w wiaderku z wodą i lodem, jeśli macie pod ręką cooler do wina to jeszcze lepiej. Wina czerwone podajemy lekko schłodzone, one też szybko złapią temperaturę otoczenia, fajnie jest raczyć się kieliszkiem shiraza który ma 16-18 stopni ale jeśli ogrzeje się do ponad 20 stopni to doznania smakowe będą raczej neutralne.
Wina uniwersalne do grilla?
Wina prawie uniwersalne czyli takie które można serwować do większości grillowanych potraw. Zaliczymy tutaj wina produkowane z następujących odmian pinot noir, gamey, malbec, węgierski juhfark lub furmint, wytrawne wina różowe (rose), riesling i olaszrizling. Niespodzianką może być wino musujące dobrej jakości, jest to idealny trunek na rozpoczęcie przyjęcia, w formie aperitifu lub do grillowanych ryb.
Polecane wina różowe do grilla?
Wina różowe nabierają znaczenia w letnich okresach, są w miarę uniwersalne w łączeniu je z grillowanymi potrawami. Można je połączyć z grillowanym łososiem, grillowanymi warzywami, drobiowymi szaszłykami a nawet z grillowaną wieprzowiną ! Tak, to prawda, aromatycznie doprawiona karkówka z grilla stworzy doskonały mariaż z dobrej jakości winem różowym.
Wina białe jakie pasują do grilla?
Wina białe takie jak riesling, olaszrizling, juhfark, furmint lub pinot gris sprawdzą się jako kompani do warzywnych sałatek, grillowanych warzyw, grillowanej piersi z kurczaka oraz do najbardziej popularnego dania na polskim grillu – kiełbasy śląskiej. Polacy lubią też grillować różnego rodzaju kaszanki, bułczanki i kiszki. Tutaj rekomendujemy wino białe które dojrzewało w dębowej beczce – może być to juhfark, furmint, traminer.
Na grill możemy wrzucić jeszcze zawodników wagi cięższej czyli steki, antrykoty wołowe i burgery wołowe. Aby sprostać wadze grillowanego mięsa, podajmy wina które udźwigną ten ciężar. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Tempranillo w zupełności wystarczą. To są wina o bogatych taninach, stworzone wręcz do tego rodzaju grillowanego mięsa. Jeśli już jesteśmy przy winach czerwonych to nie sposób zapomnieć o pinot noir oraz odmianie gamay. Mimo że są to wina czerwone to na pewno podkreślą smak grillowanego tuńczyka, kiełbasy śląskiej, grillowanego łososia ale pamiętajmy aby te dwa wina podawać delikatnie schłodzone do około 12-14 stopni.
Nie zapomnij o kulturze picia wina w czasie grilla.
Na zakończenie kilka słów o naczyniach w których podajemy wino naszym gościom. Włożyliśmy dużo wysiłku organizacyjnego i finansowego w przygotowanie przyjęcia, proszę pamiętajmy o szklanych kieliszkach. Nic tak nie popsuje aromatu i smaku wina jak plastikowe i papierowe kubeczki. Szklany kieliszek jest elegancki, możemy zakręcić kieliszkiem i wydobyć bukiet wina. Jest też praktyczny – jest wielorazowego użytku, nie zaśmiecamy środowiska, jesteśmy ECO.