Chcesz dowiedzieć się, jakie wino będzie najmniej kaloryczne? Pamiętaj, że wina to jedne najmniej obciążających organizm alkoholi. Najwięcej cukru i kalorii mają w sobie likiery, czysta wódka oraz rum. Poziom kaloryczności wina jest uzależniony od tego, jaką ma zawartość cukru. Więcej informacji na temat kaloryczności win w poszczególnych odmianach znajdziesz w poniższym artykule.
Kaloryczność wina – najważniejsze informacje w pigułce
Wartość kaloryczna trunku pod postacią wina jest uzależniona od stężenia cukru w składzie. W praktyce oznacza to, że im mniej tego składnika, tym mniejsze ryzyko, że po regularnym spożywaniu wina pojawią się nadmiarowe kilogramy. Za najlżejsze uznawane są wina wytrawne, natomiast za najbardziej kaloryczne odmiany słodkie-deserowe. Warto też nadmienić, że ilość cukru w składzie przekłada się na jakość wina.
Najlepsze światowe winnice nie dodają sztucznych słodzików do swoich trunków. Te są w 100% naturalne, a więc ich smak jest zachowany na perfekcyjnym poziomie. Wybierając wina o niskiej zawartości cukru, zadbasz o swoją linię, a także będziesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem trunku.
Kalorie w winie czerwonym i białym – porównanie
Chcesz kupić wino o doskonale wyczuwalnym bukiecie smaków oraz aromatów i jednocześnie niskiej kaloryczności? Pamiętaj, że na kaloryczność trunku wpływa nie tylko ilość dodanego cukru, ale także naturalny słodzik zawarty w owocach, który uwalnia się w procesie fermentacji. Po jej zakończeniu w winie pozostaje tzw. cukier resztkowy, który określa typ wina: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie. Najczęściej każdy gram dodanego cukru do wina to ok. 4 kalorie. W skrajnych przypadkach wino może mieć nawet 45 g cukru, co oznacza, że wartość kaloryczna będzie ogromnym obciążeniem dla organizmu.
Zastanawiasz się, jakie wino jest bardziej kaloryczne? Czerwone czy białe? W poniższej tabeli przedstawiamy uśrednione wartości kaloryczne dla poszczególnych rodzajów wina.
Wino czerwone | Wino białe | ||
Szczep | Kcal | Szczep | Kcal |
Merlot | 120 | Riesling | 118 |
Pinot Noir | 121 | Chardonnay | 120 |
Syrah | 122 | Sauvignon Blanc | 119 |
Barbera | 125 | Moscato | 122 |
Malbec | 135 | Pinot Grigio | 122 |
Przyjmuje się, że wina białe wytrawne są nieco mniej kaloryczne od czerwonych – nawet z tych najznakomitszych szczepów. Każdy rodzaj wina ma zupełnie inną kaloryczność, która różni się pomiędzy konkretnymi szczepami. Przy regularnym piciu wina jego zawartość kalorii w butelce może mieć ogromne znaczenie. Chociażby z tego względu warto wiedzieć, ile cukru ma konkretna odmiana trunku.
Kalorie w winie musującym – co warto wiedzieć?
Ciekawostką w kwestii win są trunki musujące. Te odmiany wina są najchętniej wybierane przez wiele osób, które nie chcą nadmiernie przytyć po spożyciu alkoholu – nawet regularnie. Prosecco to jeden z najpowszechniejszych trunków, który nie występuje w wersji słodkiej, a jedna lampka takiego wina to zaledwie 70-80 kalorii. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że kieliszek wina bezalkoholowego ma ok. 15-20 kalorii.
Pamiętaj – kieliszek wina (szczególnie czerwonego) to żadne problem dla organizmu, nawet jeśli jest bardziej kaloryczne. Problem pojawia się wtedy, kiedy spożycie wina ma charakter regularny, a trunek jest wysoce kaloryczny. To prosty krok do wytworzenia nadmiarowych kilogramów.