Aktualności

Winelovers Wine Awards 2023 Budapeszt

Konkurs winiarski w Budapeszcie, 7-9 lipca 2023. International Winelovers Wine Awards 2023.

W dniach 7-9 lipca w hotelu Continental w Budapeszcie odbyła się druga edycja międzynarodowego konkursu winiarskiego Winelovers Wine Awards. Wcześniejsze edycje miały charakter krajowy, dopiero od 2022 roku otwarto możliwość nadsyłania win spoza Węgier. Na konkurs zgłoszono ponad 800 win z 11 krajów, głównie z Europy Środkowej i Wschodniej (Węgry, Chorwacja, Czechy, Słowacja, Serbia, Rumunia, Austria, Słowenia, Mołdawia, Ukraina). Wina były oceniane przez blisko 50 jurorów z Wielkiej Brytanii, Francji, Austrii, Niemiec, Włoch, Rumunii, Polski i Węgier. Na czele każdego panelu stały osobistości ze świata wina – Caroline Gilby MW, Caro Maurer MW, Essi Avellan MW, Tamas Czinki MS a także m.in. międzynarodowy mistrz Polski sommelierów, Sebastian Giraldo Makovej. Organizatorzy chcą aby ten konkurs stał się najbardziej rozpoznawanym konkursem winiarskim w Europie Centralnej. Już dzisiaj Laszlo Balint, Przewodniczący Jury i główny organizator, zaprasza polskich winiarzy do nadsyłania zgłoszeń na przyszłoroczny konkurs. Jeśli polskie winiarstwo chce być zauważane w Europie, to ten konkurs jest takim właśnie oknem.

Wina oceniano w tradycyjnej skali parkerowskiej, każdego dnia odbywało się 7 rund a w każdej rundzie oceniano między 4 a 6 win podzielonych na kategorie wina białych, czerwonych, różowych, w stylach redukcyjnych, starzonych w beczkach, musujących, deserowych. Oceny będą dostępne pod koniec lipca a 16 września odbędzie się wielka gala „Winelovers 100 Grand Tasting” w Budapeszcie gdzie miłośniczki i miłośnicy wina będą mogli spróbować 100 najlepiej ocenionych win podczas tego konkursu.

Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty typu Masterclass poświęcone m.in. odmianie furmint wykorzystywanej w produkcji win musujących – ten warsztat prowadził Sebastian Giraldo, który bardzo ciepło wspominał swój pobyt w Warszawie. Kolejny warsztat warty uwagi to młode roczniki Tokaj Aszu. Dzięki sommelierowi Gergley Ripka, cofnęliśmy się do lat 2013-2019 i mogliśmy spróbować 5 i 6 „puttonowe” tokaje od znanych, dużych producentów (Szepsy i Disznoko) oraz tych mniejszych, butikowych takich jak Kvaszinger czy też Preselo. Dowiedzieliśmy się też co aktualnie trapi region Tokaju i czego obawiają się wszyscy producenci – zmiany klimatyczne powodujące zanikanie charakterystycznej porannej mgły w okresie wczesnej jesieni oraz czynnik ludzki. Grona aszu były i są zbierane przez osoby starsze, doświadczone i nauczone cierpliwości przy ręcznym, selektywnym zbieraniu gron. Te osoby odchodzą, starzeją się lub umierają a ich następców wśród młodszej generacji nie widać.

Film promocyjny https://www.youtube.com/watch?v=PMBmJmoF1YI