Aktualności

Jakie wino wybrać do serów ?

Historia sera liczy sobie ponad 2 tysiące lat, najpierw był wytwarzany na własne potrzeby i był prostą formą znanego nam twarożka. Później serem zajmowali się mnisi, którzy udoskonalili proces produkcji ale też wymyślili nowe odmiany. Dzisiaj królestwo sera to kilka tysięcy odmian a najbardziej zasłużone kraje to stara Europa czyli Francja, Holandia, Włochy, Szwajcaria. Mało kto wie że we Francji ilość rodzajów sera jest większa niż ilość dni w roku, czyli w samej Francji mamy do wyboru ponad 365 gatunków sera !

Wszyscy wiedzą, że ser i wino pasują do siebie jak kawa i śmietanka. Jednak większość ludzi nie wie, że białe wino jest generalnie łatwiejsze do sparowania z serem ! Ta informacja może być szokująca dla miłośników czerwonego wina, ale gdybyśmy musieli jedną butelkę wina połączyć jak największą liczbę serów, to wybralibyśmy butelkę białego wina. Powodem jest tanina, białe wina posiadają znacznie mniej tanin niż wina czerwone, których wysoki poziom tanin może „zabić” smak i kremowość sera.

Oczywiście kluczem do łączenia wina i sera jest rodzaj sera. Przyjrzyjmy się zatem rodzajom sera i proponowanym winom.

Sery miękkie i wino.

W tej kategorii możemy zaliczyć popularne i znane w Polsce sery typu brie, camembert, neufchatel, robiola. Są wytwarzane zazwyczaj z mleka krowiego ale czasami pojawiają się mieszanki mleka owczego lub koziego. Nasze rekomendacje z białych win to przede wszystkim wina musujące.

Sprawdzą się też te wina jako idealna para do tych serów – wino welschriesling oraz riesling w kategorii wino czerwone i sery miękkie rekomendujemy następujące wina czerwone o lekkich taninach, młode i lekko owocowe pinot noir.

Sery maziowe i wino.

Są to sery dojrzewające w solance i z dodatkiem środków pleśniowych. Można je kupić w w Polsce w specjalistycznych sklepach z serami ale też w supermarketach, podczas tzw. tygodni francuskich lub szwajcarskich. Typowym reprezentantem tego gatunku jest ser munster pochodzący z Alzacji.

Tradycyjnie możemy polecić wina musujące jako sprawdzoną parę ale doskonałym uzupełnieniem będą też wina wytrawne lub półwytrawne typu Pinot Gris lub Traminer wino czerwone pasujące do serów maziowych to pinot noir oraz mieszanka pinot noir i gamay.

Sery półtwarde i wino.

Wszyscy znamy takie gatunki jak holenderska gouda, alpejski gruyere czy ser edamski. Są to już sery twardsze, dlatego możemy w kategorii win białych polecić wina które dojrzewały w beczce np. chardonnay, furmint lub węgierski juhfark który ma szerokie zastosowanie w łączeniu z serami. Nasze rekomendacje to:

Wino czerwone i ser półtwardy – dobre rozwiązanie to połączenie tej odmiany sera z delikatnymi taninami wina blaufrankisch.

Sery twarde i wino.

W Polsce ten gatunek sera jest bardzo popularny, od wielu lat na stołach smakoszy królują sery parmeggiano, pecoriono, grana padano i brytyjski cheddar. Ponownie zarekomendujemy węgierski juhfark oraz wina musujące a także dorzucimy trochę cięższą odmianę jaką jest harslevelu.

Z win czerwonych na pewno sprawdzą się bardziej tanniczne odmiany cabernet sauvignon, syrah czy też gruziński szczep saperavi. Nasze propozycje do łączenia serów twardych z winem czerwonym to:

Na koniec nie możemy zapomnieć o licznej rodzinie serów z niebieską pleśnią takich jak włoska gorgonzola, stilton, roquefort lub duńskie sery pleśniowe. Sery te w swoim smaku są kombinacją smaków pikantnych i słodkich. Najpiękniejszym kompanem będą wina półsłodkie lub deserowe, czasem wytworzone z gron dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis. Furorę zrobią takie wina jak:

Wina półsłodkie

Wina słodkie

Wina półwytrawne

Mamy więc w czym wybierać, ważne abyśmy pamiętali że do dobrego sera wybieramy wino wysokiej jakości. Niech hołduje nam zasada lepiej mniej a wysokiej jakości.

Podobne artykuły