Uncategorized

Jakie wino wybrać do pizzy ?

Kawałek prostego, upieczonego ciasta wraz z dodatkami o których człowiek sobie zamarzy kilkadziesiąt lat temu podbił cały świat. Dzisiaj prawie nikt nie wyobraża sobie świata bez pizzy. Pizza i wino jest jak piwo do ryby z frytkami. To jest wręcz idealna para. Niezależnie od tego, czy zamawiasz pizzę na telefon, czy też jesz w eleganckiej pizzerii, istnieje wiele win, które będą pasować do Twojego posiłku.

Jak zawsze musimy pamiętać o kilku ważnych aspektach:

  • sos którym jest posmarowana pizza
  • składniki które kładziemy na wierzch

Pamiętając o tych rzeczach, będzie nam łatwiej dobrać wino do pizzy które uzupełni nasze doznania smakowe i sprawi że będziemy miło wspominali ten posiłek. Myślenie o właściwym parowaniu wina jest bardzo ważne, prawda jest taka, że wino, które świetnie pasuje do wegetariańskiej pizzy z zieloną papryką i brokułami, może nie sprostać ekstrawaganckiej, pikantnej pizzy pepperoni z szynką prosciutto lub kiełbaskami salsiccia.  To właśnie te składniki które wybieramy powinny determinować jakie wino wybierzemy. Inne wino wybierzemy do pizzy z salami a jeszcze inne do pizzy z owocami morza.

Biały sos – jakie wino do pizzy ?

To nam ułatwia wybór, biały sos lub sama oliwa którą posmarowana jest pizza, to znak że w tym przypadku wybieramy wino białe lub wino musujące. Zazwyczaj pizza z białym spodem (pizza bianca) zaprasza do towarzystwa takie składniki jak anchoise, kapary, warzywa zielone (szparagi, brokuły), owoce morza. Możemy dobrać do tego nasze wina takie jak juhfark, furmint czy też pinot gris. A jakie wina białe sprawdzą się do pizzy z owocami morza ? Pizza z owocami morza oraz wina musujące to rewelacyjne połączenie które odświeżą nasze podniebienie. Rekomendujemy następujące wina:

https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/furmint
https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/juhfark
https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/pinot-grigio-szurkebarat
https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/rodzaj/musujace

Czerwony sos – jakie wino do pizzy ?

W tym przypadku także nie powinnyśmy mieć kłopotów z wyborem wina do pizzy. Czerwony sos na bazie pomidorów przyciąga z reguły bardziej konkretne składniki, bogatsze w tłuszcze, aromatyczne sery, pikantne dodatki. Klasycznym uzupełnieniem do takiej pizzy będzie wino włoskie na bazie odmiany sangiovese. Nasze rekomendacje producentów to Marcampo oraz Monterosola – obydwaj producenci z toskańskiej Volterry, gdzie produkuje się włoskie wina wulkaniczne. Jeśli zdecydujemy się na treściwsze dodatki do pizzy takie jak mięso czerwone, salami, kiełbasy, szynki – to ciężar zrównoważy dobry cabernet sauvignon z regionu Eger lub węgierskie cuvee.

Oczywiście nie ma sztywnych zasad, jeśli chodzi o łączenie wina z pizzą. Staraj się jednak pamiętać że do lekkiej, białej pizzy wybieramy wina białe lub musujące. Jeśli zdecydowaliśmy się na pizzę z czerwonym sosem i z bogatymi, treściwymi dodatkami, to na pewno czerwone wino spełni twoje oczekiwania. Namawiamy też do eksperymentowania z różnymi winami i różnymi rodzajami pizzy. Pamiętajmy jednak o złotej zasadzie – do dobrej pizzy wybieramy dobre jakościowo wino.

Jeśli masz nietypową pizzę z nietypowymi dodatkami to postępuj według naszych zasad, które są uniwersalne:

  • Czerwone mięso najlepiej komponuje się z czerwonym winem
  • Ryby i owoce morza najlepiej komponują się z białym winem
  • Wino nie powinno być bardziej kwaśne niż smaki potraw
  • Wino powinno być nieco słodsze niż dodatki
  • Średnie i pełne czerwone wina najlepiej pasują do tłustych mięs

Wykorzystaj powyższe zasady i spraw aby wieczór z pizzą i winem zachwycił gości, Ciebie i Twoje kubki smakowe.