Aktualności

Aperitif i Digestif czym są?

W każdej szanującej się restauracji wraz z kartą dań podawaną przez kelnera klient otrzymuje także kartę napojów proponowanych przez lokal. Trunki dostępne najczęściej w ofercie restauracji to wina, piwa, drinki, a także standardowe napoje zimne i gorące. Czy wiesz, jak i kiedy pić konkretne trunki do obiadu lub kolacji? Wyróżniamy jeden prosty schemat, który sprawdza się niemalże zawsze. Sprawdź, czym jest Aperitif i Digestif i kiedy można wypić te napoje.

Czym jest Aperitif?

Aperitif to rodzaj napoju alkoholowego, który ma za zadanie pobudzić kubki smakowe i zachęcić żołądek do przyjmowania posiłków. Ten trunek pijemy wtedy, kiedy chcemy delikatnie odczuć głód, aby zamówione dania smakowały jeszcze lepiej.

Aperitif to także forma uzupełnienia czasu, podczas którego oczekujemy na podanie zamówionych dań przez kelnera. W ten sposób można uniknąć niezręcznej ciszy przy stole i jednocześnie napić się smakowitego trunku alkoholowego. Najpowszechniejsze napoje zaliczane do kategorii Aperitif to:

Można powiedzieć, że Aperitif pijemy na doskonały początek posiedzenia w restauracji, szczególnie jeśli odbywa się w doborowym towarzystwie. Taki miły akcent podawany jest średnio na 15-20 minut przed planowanym posiłkiem. W ten sposób można luźno porozmawiać z drugą osobą, bez konieczności przerywania jedzenia w trakcie prowadzenia konwersacji.

Ogólnie rzecz biorąc, Aperitif jest napojem, który rozluźnia, pobudza apetyt i uzupełnia lukę czasową w trakcie oczekiwania na zamówione dania restauracyjne.

Digestif – co to znaczy?

Digestif to dość zapomniana forma trunku podawanego w restauracjach. Możesz o niego poprosić, kiedy już kończysz posiłek. Takie zwieńczenie uczty świetnie dopełnia wizytę w restauracji i powoduje, że wyjdziesz z niej jeszcze bardziej zadowolony, niż byłeś dotychczas. Digestif często podaje się z małą kawą espresso, aby nieco pobudzić trawienie. Najczęściej wykorzystywane trunki w tym przypadku to:

  • likiery,
  • nalewki ziołowe,
  • wódki o wysokiej zawartości procentowej alkoholu,
  • wina wzmacniane.

Digestif to dość ciężki trunek, dlatego nie powinno się podawać go w trakcie spożywania dania. Zgodnie z zasadami Digestif ma na celu pobudzenie trawienia, a także rozluźnienie osoby, która chwilę wcześniej zjadła zamówione dania restauracyjne. Nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem alkoholu, w formie Digestif podawany jest np. sok z grejpfruta lub espresso.

W jakiej kolejności pijemy trunki w restauracjach?

Wbrew pozorom kolejność podawania trunków w restauracjach ma ogromne znaczenie. Choć nie każdy wie, obowiązują pewne zasady, które mówią, w jakich sytuacjach i na jakim etapie wizyty w restauracji należałoby zamówić konkretny rodzaj napoju. Dotyczy to także podawania Aperitif i Digestif.

  1. W pierwszej kolejności zawsze podawana jest woda. Każda dobra restauracja powinna zaoferować klientom napój gazowany lub niegazowany do przepłukiwania swoich kubków smakowych. Na stołach restauracyjnych kieliszek z wodą zawsze powinien stać jako pierwszy.
  2. Przed podaniem posiłku pojemy Aperitif, aby pobudzić swoje kubki smakowe.
  3. Następnie możemy zdecydować się na białe wino. Kolejna opcja to czerwony trunek. Tutaj wybór powinien być uzależniony od rodzaju zamówionego dania. Do niektórych potraw lepiej pasuje wino białe, natomiast do innych czerwone. W tej kwestii zawsze warto poprosić o pomoc kelnera.
  4. Po posiłku pijemy Digestif, aby pobudzić trawienie w swoim organizmie.
  5. Na deser możemy zamówić espresso w niewielkiej filiżance (najczęściej podawane wraz z wodą).

Teraz kiedy już znasz definicję Aperitif i Digestif oraz wiesz, w jakiej kolejności podawane są takie trunki, możesz udać się do wykwintnej restauracji lub pochwalić się swoją wiedzą przed domownikami.

Podobne artykuły