Szczep Budai Zöld jest uprawiany w regionie winiarskim Etyek-Buda oraz głównie w regionie winiarskim Badacsony (Góra Badacsony) wraz ze szczepem Kéknyelű.
Bezpretensjonalne, przystępne wino o świeżej, czasem wysokiej kwasowości, smaku zielonego jabłka i roślinnym charakterze.
Budapeszt swego czasu kojarzony był nie tylko z zapierającymi dech w piersiach zabytkami, ale również ze znaczącymi winnicami – podobnie jak dzisiejszy Wiedeń. Nazwę dosłownie tłumaczyć można na „zieleń Budy”, co odnosi się do pochodzenia szczepu. Buda niegdyś była stolicą Węgier, dziś jest częścią Budapesztu. Niektóre winorośle po dziś dzień można napotkać w ogrodach Budy, a zwykłemu spacerowi dodać uroku.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby wejść na stronę. Zweryfikuj swój wiek.
Ciesz się młodym wiekiem - dorosłość bywa fajna, ale nie tak jak dzieciństwo :)