Druga najczęściej uprawiana biała winorośl świata jest również popularna na Węgrzech. Porasta głównie północne tereny regionu Etyek-Buda, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji wina musującego metodą „traditionelle”
Dobrze każdemu znane owocowe aromaty chardonnay (jabłka, gruszki, owoców cytrusowych i tropikalnych) znaleźć można również na Węgrzech.
Winogrono powstało jako krzyżówka szczepów Irsai Oliver oraz Recd Traminer. Słowo „cserszegi” odnosi się do wioski na północnym zachodzie Balatonu, z której pochodził Károly Bakonyi, twórca tej odmiany – „fűszeres” natomiast oznacza dosłownie „pikantny” i nawiązuje do pikantnego charakteru winogrona.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby wejść na stronę. Zweryfikuj swój wiek.
Ciesz się młodym wiekiem - dorosłość bywa fajna, ale nie tak jak dzieciństwo :)