REGIONY WINIARSKIE

Ujęcie na lokalne winnice góry Somlo.

Somlo

Jeden z najmniejszych i najbardziej wyjątkowych regionów winiarskich (apelacji) Węgier, zajmuje powierzchnię około 483 hektarów. Produkuje się tutaj wina o smukłym, niepowtarzalnym smaku, wysoko mineralne, wulkaniczne które od wieków znane są na całym świecie. Na północnym zachodzie charakterystyczny kształt samotnego, bazaltowego wulkanu wznoszącego się z równiny Kisalföld jest wyraźnie widoczny z daleka. Najwcześniejsze ślady obecności człowieka pochodzą z epoki brązu. Jest prawdopodobne, że mieszkańcy Mogentii, rzymskiego garnizonu cesarskiego u podnóża góry, byli pionierami uprawy winorośli. Somlói to głównie region białego wina, pochodzący z najbardziej znanego gatunku Juhfark (owczy ogon). Jest to jedna z najrzadszych odmian winorośli na świecie, rosnąca na mniej niż 100 hektarach, z czego 79 hektarów znajduje się w Somlo. Region winiarski obejmuje również Ság i Kiss Somlyó, mniejsze wzgórza również pochodzenia wulkanicznego, oba o doskonałych właściwościach do uprawy winorośli.

 Góra wulkaniczna Somlo, druga najmniejsza apelacja winiarska Węgier.

 

Balaton

Od wieków uważany jest za jeden z najbardziej cenionych tradycyjnych regionów winiarskich Węgier. Balaton jest prawdopodobnie najbardziej złożonym ze wszystkich węgierskich regionów winiarskich. Każde z win, mimo wielu wspólnych cech, ma swoje własne oblicze i charakter. Dzieje się to za sprawą szczególnie korzystnych warunków panujących wokół tego największego jeziora Europy Środkowej. Tafla wody odbija dużo światła słonecznego i zarazem zapewnia odpowiednią wilgotność. Skutkuje to nieco chłodniejszymi latami, tworząc jedyny w swoim rodzaju mezoklimat. Basen zbiornika otaczają okoliczne wzgórza, chroniąc winorośle przed ostrymi zimami, a wulkaniczna gleba zapewnia bogate plony. Najbardziej popularne odmiany to Olaszrizling, Zeus, Szürkebarát (Pinot Gris) i Chardonnay.

 Widok na Balaton, największe jezioro Europy Środkowej.

 

Matra

Region winiarski Mátra jest z jednej strony drugim co do wielkości regionem winiarskim na Węgrzech, z drugiej obejmuje nie tylko zbocza Mátry, ale także obszary nizinne, wschodnie przedgórze Börzsöny, obszar Vác i Veresegyház, a nawet część przedmieść Budapesztu. Klimat się ociepla, a czarne winogrona dobrze dojrzewają w Mátrze. Ten region winiarski dobrze pasuje do ciemnych gron - Kékfrankos, Syrah, Cabernet Sauvignon i Franc . Jeśli chodzi o białe odmiany to Mátra specjalizuje się w aromatycznych odmianach, z dużą ilością Traminer , Sárgamuskotály, Muscat Ottonel i Irsai Olivér. Dzielnica wina znajduje się na południe od gór Mátra. Winnice rozciągają się od Hatvan po Domosz. Całkowita powierzchnia produkcyjna regionu winiarskiego Mátra wynosi 32 497 hektarów, z czego 24 261 to 1 klasa. Tylko ułamek z tego, około 5721 hektarów, znajduje się pod uprawą winorośli.

 Matra, drugi największy region winiarski Węgier.

 

Mór

Jeśli mówimy Mór, to musi być Ezerjó. Albo może nie? Byłoby niefortunne ograniczenie tego dość chłodnego, powściągliwego i eleganckiego obszaru uprawy winorośli tylko do jednej odmiany. Produkuje żywe, dorodne wina o cudownej kwasowości, często w słodkich wersjach. Obecnie Mór jest regionem głównie win białych, ale może być również ojczyzną musujących win bazowych o dużym potencjale. Region produkuje wina bogate w aromaty, często podawane tuż obok imponującego krajobrazu i szeregu piwnic. Najmłodsze pokolenie winiarzy ucieleśnia tradycję i świadomość bogatej historii. Ezerjó jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą, z uprawą na 109 hektarach. Oprócz Ezerjó najbardziej typowymi odmianami są Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris (Szürkebarát) i Müller-Thurgau. Uprawia się niewielką ilość czarnych winogron, przy czym Kékfrankos i Merlot zajmują około 9 hektarów. Wina Mór charakteryzują się zazwyczaj świeżością i kwiatowym aromatem. Powszechna jest mineralność wapienna, która w połączeniu ze stosunkowo wysoką kwasowością daje czasem nieco ostre wina.

 Mór, region winiarski Węgier uważany za najbardziej "elegancki"

 

Sumeg

Jest to jak najbardziej region białego wina. Najpopularniejszą odmianą winorośli w tym regionie winiarskim jest Olaszrizling. W regionie występują również znaczne ilości Riesling (Rajnai Rizling), Müller-Thurgau (Rizlingszilváni po węgiersku), Zöldveltelini i Chardonnay. Niektórzy producenci produkują również wysokiej jakości Traminer i Pinot Grigio. Wina z basenu Kál Basin są prawdopodobnie najbardziej charakterystyczne z trzech okręgów. Ich nuty mineralne, wyraźna kwasowość i umiarkowany alkohol dają generalnie bardzo dobrze zbalansowane, wyraziste wina. Nisko wydajne winorośle (czyli wyższej jakości grona) i długie dojrzewanie podkreślają odmianowy charakter tych win, które są prawdziwym odzwierciedleniem ich terroir.

 

 

Sopron

Sopron trudno oddzielić od sąsiedniego, austriackiego Burgenlandu i być może nawet nie jest to konieczne. Jezioro Fertő lub Jezioro Nezyderskie w Austrii od wieków było ważnym regionem uprawy winorośli w Kotlinie Karpackiej. Chociaż białe wina lepiej pasują do tego obszaru z punktu widzenia klimatu, los – lub determinacja konsumentów – sprawiła, że dziś jest ono kochane przede wszystkim ze względu na czerwone wina. Szczyci się wyjątkowymi, wyjątkowymi glebami i jest domem dla szczególnie uroczej odmiany, Kékfrankos. Obecnie Sopron i jego okolice są znane głównie z uprawy czarnych winogron (czarne winogrona są uprawiane na trzy czwarte swojej okolicy), wraz z małą ilością białych winogron. Dzielnica winiarska Sopron jest obecnie w przeważającej mierze zdominowana przez Kékfrankos. Kolejne najczęściej uprawiane odmiany to Zweigelt i Cabernet Sauvignon. Najczęściej uprawianymi białymi odmianami są Zöldveltelini oraz Chardonnay i Zenit. Winnice znajdują się na wzgórzach wokół jeziora Fertő oraz na południowych i wschodnich zboczach wzgórz Sopron. Winnice korzystają ze stosunkowo korzystnego mikroklimatu, ponieważ południowe zbocza wzgórz są chronione przed zimnem przez masę wzgórz na północnym zachodzie. Niektóre z najlepszych winnic w regionie są już znane wytrawnym miłośnikom wina w całej Europie.

 

 

Tokaj

Czy to wino królów czy wolność ? Może dopiero następne pokolenie powie, że to wino z win, najlepsze na Ziemi. To niemal nieskończone bogactwo unikalnych darów, niepowtarzalny zespół współpracy krajobrazu, winorośli i człowieka. Wytrawnym i słodkim winom Tokaju można i należy przyznać wartość, na jaką zasługują ze względu na ich pochodzenie i sposób ich wytwarzania; powinny być coraz częściej uznawane za wina światowej klasy. To nie przypadek, że Tokaji Aszú wyraźnie wyróżnia się jako możliwe ucieleśnienie wizerunku Węgier. Odmiany winogron dozwolone w wyznaczonym regionie winiarskim to Furmint (3573 ha), Hárslevelű (1068 ha), Sárgamuskotály (546 ha) i Zéta (Oremus). Niewielkie ilości rodzimego Kövérszőlő pojawiły się ponownie w jego winnicach, a także trochę Kabar. Region winiarski produkuje wyłącznie wina białe. Wina wytrawne charakteryzują się wysoką kwasowością, dużą złożonością, doskonałą strukturą i charakterystycznymi aromatami. Wina wytrawne produkowane z dojrzałych, ale nie przejrzałych winogron, zebranych w pełnej dojrzałości, bez jagód zbotrytyzowanych, mogą osiągać wysokie ceny i mieć dziesiątki lat potencjału starzenia. Mogą być wytworzone z dowolnej z dozwolonych odmian gro, ale najczęstsze są wykonane z Furmintu lub Hárslevelű, a następnie Sárgamuskotály.

Słynny na cały świat Tokaj, białe wino deserowe produkowane metodą botrytyzacji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl