Aktualności

PROFIL WIN WULKANICZNYCH – RAPORT ORGANIZACJI VINORA.

Jaka jest różnica między winem z terenów wulkanicznych oraz winem z terenów gdzie dominuje gleba gliniasta lub wapienna ? To pytanie postawili sobie członkowie organizacji VINORA, zrzeszającej producentów win z terenów wulkanicznych. W ubiegłym orku przeprowadzili drugie już badania i próbę wyłonienia profilu typowych win wulkanicznych.

Według badań, wina czerwone odmiany Gamy z apelacji Côtes d’Auvergne, gdzie dominuje powulkaniczny bazalt, mają intensywne nuty czarnego pieprzu, bardzo wyczuwalny aromat dymu i słonawy posmak, cechują się wyraźną świeżością i mniejszą kwasowością. Ten region jest też bardziej odporny na coraz częściej pojawiającą się suszę. W listopadzie 2022 roku przeprowadzono badania geologiczne a następnie ślepe degustacje rocznika 2021 – uzyskane wyniki potwierdziły tezy zaprezentowane rok wcześniej. Badania zostały przeprowadzone w Côtes d’Auvergne oraz w Kanadzie, pod nadzorem ekspertów a następnie zaprezentowane w dniu 28 listopada 2022 r. w Instytucie Paul Bocuse (Ecully, Francja). Badaniem kierowała organizacja VINORA przy wsparciu departamentu Puy-de- Dôme i region Auvergne-Rhône-Alpes, Uniwersytetu Quebec w Montrealu a przewodniczył kanadyjski Master Sommelier John Szabo.

Co zostało potwierdzone ?

Gleba:

powierzchnie bazaltowe wykazały mniejszy deficyt wody niż gleby gliniasto-wapienne. Innymi słowy, winorośl sadzona na glebach wulkanicznych (skały bazaltowe, tuff) mają lepsze parametry odporności na suszę, co jest niemałym atutem w obliczu globalnego ocieplenia.

Wino:

niektóre elementy i parametry wydają się być wyższe średnio w winach z gleb bazaltowych: współczynnik pH, lotna kwasowość, kwas mlekowy, kwas bursztynowy, kolor, pierwiastki sód, stront i lit; wina mają również niższe stężenie kwasu winowego, manganu i cynku.

Analiza sensoryczna:

Informacje zwrotne dotyczące degustacji (wraz z pytaniami technicznymi) potwierdziły bardzo wyraźne cechy zaobserwowanych w roku poprzednim, które znajdują potwierdzenie w uzyskanych wynikach analiz chemicznych:

  • kolor: rubinowo-czerwony
  • aromat: obecność czarnego pieprzu i intensywnego dymu (potwierdzone analizą chemiczną)
  • podniebienie:
    • odczuwanie kwasowości mniej wyraźne niż dla win z terenów gliniasto-wapiennych;
    • wyczuwalny posmak soli;
    • krągłość wina (charakter MLF);
    • dymny/wędzony charakter wina.

Podobne artykuły