Wino smakuje najlepiej wtedy kiedy jest przechowywane zgodnie z pewnymi, ustalonymi zasadami. Miłośnik wina nie musi inwestować tysięcy złotych w sprzęt i wyposażenie swojej piwniczki. Wystarczy zdrowy rozsadek, chłodziarka lub lodówka, odsysacz powietrza do wina, zaciemnione miejsce.
Wino zamknięte lub wino otwarte, jeśli przechowywane nieprawidłowo, będzie podatne na wady które będą miały negatywny wpływ na aromat, smak oraz barwę wina. Poniżej kilka wskazówek jak przechowywać wino:
- Jeśli przechowujemy wino zamknięte przez dłuższy okres czasu (kilka lat) to temperatura w miejscu w którym trzymamy butelki powinna być stała, bez nagłych i dużych wahań temperatury. Zalecana temperatura to zakres między 10 a 15 stopniami Celsjusza. Otwarte wino powinniśmy umieścić w lodówce, bez względu czy będzie to wino czerwone, różowe lub białe. Jednym z największych błędów jest przechowywanie wina w kuchni. To jest miejsce w którym temperatura gwałtownie rośnie i spada, mieszają się różne aromaty. Jeśli mamy otwarte wino i trzymamy je na kuchennym blacie, zmieni ono bezpowrotnie swoje właściwości aromatyczne i smakowe.
- Jeśli mamy wino zakorkowane, powinniśmy przechowywać je w pozycji leżącej, wtedy korek wina jest „przykryty” winem, nie ulega wysuszeniu co zapobiega utlenianiu się zawartości butelki.
- Staraj się chronić wino, zamknięte a tym bardziej otwarte przed światłem. Słońce lub sztuczne światło może przyczynić się do wzrostu temperatury wina, wtedy taki trunek stanie się bezużyteczny – wino będzie bez aromatu i smaku, utraci też swój naturalny kolor. Nigdy nie kupuj wina w sklepach w których butelki z winem stoją na półkach intensywnie oświetlonych przez światła halogenowe.
- Trzymaj wino z dala od źródeł hałasu i wibracji.
- Kup sobie odsysacz powietrza do wina wraz z kilkoma gumowymi korkami. Odsysacz jak sama nazwa wskazuje, służy do wypompowywania powietrza z butelki. Na pewno nie raz zastanawialiście się ile może stać otwarte wino ??? Dzięki takiemu urządzeniu, po usunięciu powietrza z otwartej butelki, w środku powstaje próżnia. Takie wino można przechowywać, w pozycji pionowej nawet przez kilka tygodni, pamiętając oczywiście aby butelka była schowana w ciemnym miejscu. Inwestycja w odsysacz i komplet korków to wydatek około 100 złotych, nie jest to dużo zważając na fakt że niektóre wina mogą kosztować nawet kilkaset złotych.
Co się stanie kiedy otwarte wino nie zostanie prawidłowo zabezpieczone ?
Otwarte wino w miarę upływu czasu (liczone w dniach) będzie stopniowo tracić swoje właściwości takie jak aromat i smak, jest tylko kwestią dni kiedy rozpocznie się proces oksydacji który skutkować będzie powstaniem kwasu octowego, finalnie takie wino będzie nadawało się tylko do utylizacji. Domowy sposób na przedłużenie życia dla otwartego wino przedstawiliśmy powyżej. Musimy jednak pamiętać że metoda odsysania powietrza z otwartej butelki wina, sprawdza się tylko w przypadku win niemusujących. Jeśli zastosujemy tę metodę do wina musującego to takie wino utraci swoje bąbelki i przestanie być winem musującym. Do przechowywania otwartego wina musującego stosuje się system polegający na wtłoczeniu do otwartej butelki gazu cięższego niż powietrze. Wtedy taki gaz stanowi w butelce powierzchnię ochronną przed powietrzem.
Czy istnieje data ważności wina musującego ? Czy istnieje termin ważności wina musującego ?
Spotykamy się z takimi pytaniami od naszych klientów, i dobrze że je nam zadają. Wina musujące, podobnie jak wina niemusujące nie mają jasno określonej daty ważności, tak jak jest to umieszczane na innych produktach spożywczych. Data ważności w przypadku każdego typu wina zależy od wielu czynników, mogą to być użyte odmiany gron, jakości tych gron, metody produkcji wina, miejsca produkcji. Nie przez przypadek w Szampanii tradycyjnymi odmianami wykorzystywanymi do produkcji szampana są chardonnay, pinot noir i pinot meunier. To właśnie wina musujące i niemusujące powstałe na bazie tych odmian, mogą być przechowywane przez wiele, wiele lat. Dochodzi do tego także metoda wytwarzania którą wybrał producent wina musującego. Jeśli dodamy do tych kryteriów wysoką jakość gron i miejsce np. Szampanię, Katalonię lub włoskie Veneto to otrzymujemy wino musujące najwyższej jakości. Termin ważności wina musującego z takimi parametrami możemy liczyć nawet w dziesiątkach lat ! Nie bez powodu szampany rocznikowe z lat 50-tych, 60-tych osiągają na specjalistycznych aukcjach najdroższe ceny liczone w dziesiątkach tysięcy Euro za butelkę. Jeśli jesteś zainteresowany jak długo można przechowywać wino musujące to warto poszukać specjalistycznych portali internetowych które publikują tzw. rekomendowane okna do spożycia poszczególnych rodzajów win musujących z najlepszych roczników. Wtedy też możemy określić to co nas interesuje czyli termin ważności wina musującego. Taka informacja pozwoli nam na określenie w przybliżeniu kiedy optymalnie jest otworzyć butelkę takiego trunku tak aby zachowane zostały wszystkie najlepsze cechy wina musującego. Pamiętajmy też że data ważności wina musującego będzie inna dla rocznikowego szampana a zupełnie inna dla prosecco.