Składniki na tajin:
- kurczak w kawałkach (piersi lub udka)
- czerwona lub zielona świeża papryka
- cukinia lub bakłażan
- daktyle
- rodzynki
- płatki migdałów
- cebula
- czosnek
- oliwki
- harissa w proszku lub jako pasta
- kasza bulgur lub kuskus
- bulion
- oliwa z oliwek
- białe wino
Sposób na tajin:
Ćwiartki kurczaka natrzeć oliwą z oliwek i harissą, podsmażyć z dwóch stron na patelni lub w piekarniku z funkcją grillowania, do momentu zarumienienia się skórki. W brytfannie lub innym garnku z grubym dnem, na spodzie umieścić kaszę bulgur, pokrojone warzywa (paprykę, cebulę, czosnek, bakłażan, cukinię), dodać oliwki, daktyle i rodzynki, posypać obficie przyprawą harissa. Zalać bulionem i winem tak aby warstwa kaszy, warzyw z dodatkami była zakryta. Na wierzchu położyć kawałki podsmażonego kurczaka, zamknąć brytfannę pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 60 minut, po tym czasie zredukować temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Serwowanie:
Na talerzu podajemy kawałek kurczaka wraz z pozostałymi składnikami tajina. Całość posypujemy obficie płatkami migdałów. Tajin najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina odmiany Juhfark, Traminer, Ezerjo lub Furmint. Spożywać w miłym towarzystwie.
UWAGA: nie podajemy gramatury składników, należy użyć wyżej wymienione składniki w proporcji wystarczającej dla ilości osób dla których przygotowujemy danie.
#tajin #ezerjo #furmint #traminer #winawulkaniczne #winoikuchnia #winepairing