Aktualności

Kuchnia i wino – tajin z kurczakiem i warzywami.

Składniki na tajin:

  • kurczak w kawałkach (piersi lub udka)
  • czerwona lub zielona świeża papryka
  • cukinia lub bakłażan
  • daktyle
  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • cebula
  • czosnek
  • oliwki
  • harissa w proszku lub jako pasta
  • kasza bulgur lub kuskus
  • bulion
  • oliwa z oliwek
  • białe wino

Sposób na tajin:

Ćwiartki kurczaka natrzeć oliwą z oliwek i harissą, podsmażyć z dwóch stron na patelni lub w piekarniku z funkcją grillowania, do momentu zarumienienia się skórki. W brytfannie lub innym garnku z grubym dnem, na spodzie umieścić kaszę bulgur, pokrojone warzywa (paprykę, cebulę, czosnek, bakłażan, cukinię), dodać oliwki, daktyle i rodzynki, posypać obficie przyprawą harissa. Zalać bulionem i winem tak aby warstwa kaszy, warzyw z dodatkami była zakryta. Na wierzchu położyć kawałki podsmażonego kurczaka, zamknąć brytfannę pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 60 minut, po tym czasie zredukować temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.

Serwowanie:

Na talerzu podajemy kawałek kurczaka wraz z pozostałymi składnikami tajina. Całość posypujemy obficie płatkami migdałów. Tajin najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina odmiany Juhfark, Traminer, Ezerjo lub Furmint. Spożywać w miłym towarzystwie.

UWAGA: nie podajemy gramatury składników, należy użyć wyżej wymienione składniki w proporcji wystarczającej dla ilości osób dla których przygotowujemy danie.

#tajin #ezerjo #furmint #traminer #winawulkaniczne #winoikuchnia #winepairing

Podobne artykuły