Keknyelu jako endemiczna odmiana jest uprawiana prawie wyลฤ cznie w regionie winiarskim Badacsony. Jest pewien wyjฤ tek โ wzgรณrza Balatonfured-Csopak ktรณre od Badacsony dzieli zaledwie 50 kilometrรณw. Jest popularna wลrรณd najlepszych balatoลskich winiarzy, choฤ wymagajฤ ca w uprawie. Sadzi siฤ jฤ na przemian z innymi odmianami np. Budai Zold, gdyลผ jest to niezbฤdne do procesu zapylania (posiada tylko kwiaty ลผeลskie). Dosลownie oznacza โniebieska ลodygaโ. W rejestrach odnotowano okoลo 50 hektarรณw upraw.
Kolor jasno ลผรณลty, jak przystaลo na tฤ odmianฤ โ w kieliszku jest charakterystyczna oleistoลฤ, pomimo ลผe mamy zaledwie 12% poziom alkoholu. W nosie ลผadnych niespodzianek, typowe aromaty limonki, siana, miodu, polnych ziรณล, obitego jabลka, pojawia siฤ teลผ posmak cukierka Werthers. Koลcรณwka elegancko wykoลczona, sลonawa. Keknyelu, podobnie jak juhfark, daje wina z potencjaลem dลugiego starzenia, wina eleganckie, czyli najlepsze wraลผenia aromatyczno-smakowe jeszcze nadejdฤ . Winiarz zastosowaล mieszankฤ podczas procesu dojrzewania, 30% produkcji umieลciล na pรณล roku w beczkach dฤbowych, pozostaลa czeลฤ w stali.
Keknyelu sparowaliลmy z zapiekankฤ szparagowo-ziemniaczanฤ doprawionฤ gaลkฤ muszkatoลowฤ z dodatkiem parmezanu i szpeku. W miarฤ ocieplania butelki i ลapania powietrza, aromaty wina stawaลy siฤ co raz bardziej wyczuwalne i wyraลบne. Tฤ odmianฤ warto zdekantowaฤ przed degustacjฤ .
Wino dostฤpne w sprzedaลผy tylko dla branลผy HoReCa.
#winawulkaniczne#winawฤgierskie#keknyelu#dobosi#pijdobrewino#volcanicwines