Oleiste, zbalansowane, peลne ciaลa wino z odmiany ktรณra nie jest do koลca doceniana โ olaszrizling, welschriesling, graลกevina. Grona zbierane rฤcznie, spontaniczna fermentacja, pรณลบniej 8 miesiฤczny relaks w dฤbowej beczce. Wynikiem jest wino ktรณre przeczy stereotypowi ลผe olaszrizling to odmiana taka sobie, nic specjalnego. Jak przystaลo na wino โmade in Somloโ โ warto otworzyฤ butelkฤ i poczekaฤ kilkanaลcie minut lub nawet wlaฤ do dekantera.
W nosie i na podniebieniu wyraลบnie wyczuwalne praลผone pลatki migdaลรณw, przejrzaลa gruszka, suszona morela, brzoskwinia, jest teลผ delikatny posmak anyลผu, goลบdzikรณw, imbiru, coล co jest charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Podwyลผszona kwasowoลฤ jednoczeลnie zrรณwnowaลผona sลodyczฤ , moลผliwe ลผe czฤลฤ gron byลa juลผ na etapie pรณลบnego zbioru. Finisz sลonawy, dลugi jak wฤ ลผ ogrodowy, jest potencjaล na przetrzymanie wina na kolejny rok.
Olaszrizlinga poลฤ czyliลmy z domowym โeintopfemโ w wydaniu koreaลsko-japoลskim, makaron soba pลywajฤ cy w zupie miso, okraszony smaลผonym miฤsem mielonym w paลcie gochujang, warzywami i wodorostami wakame. Pikantnoลฤ zupy byลa systematycznie dogaszana kolejnymi ลykami โolaszaโ z Somlo.
#winawulkaniczne#kreinbacher#olaszrizling#pijdobrewino#volcanicwines#somlo