Przez wiele lat powtarzano utarty slogan że do ryby pasuje wino białe. Jest w tym sloganie pewna prawda ale możemy także do ryb i owoców morza wykorzystać wino różowe a w niektórych przypadkach wino czerwone. Tak jak istnieje bogata gama ryb – morskich i słodkowodnych, tak samo jest w świecie wina, istnieją odmiany wina które sprawdzą się doskonale jeśli połączymy je z rybą wędzoną a niekoniecznie z tuńczykiem. Kluczem do perfekcyjnego parowania jest rodzaj wina oraz rodzaj ryby. Ryby mogą być tłuste lub chude, mieć mięso jasne lub ciemne. Podzielimy wina na kolor i rodzaj a do nich zasugerujemy kilka ryb które będą wspaniałym uzupełnieniem.
Zaczniemy od wina czerwonego gdyż tutaj mamy małe pole do łączenia z daniami rybnymi.
Wino czerwone i ryby.
Wina czerwone zawierają wyższy poziom garbników, które oddziałują na podniebienie z olejami rybnymi. W większości przypadków ta interakcja może pozostawić metaliczny posmak w ustach. Jeśli jednak chcemy aby czerwone wino towarzyszyło nam podczas rybnego ucztowania, wybierzmy wino o obniżonym poziomie tanin, delikatne, lekkie wino czerwone. Do przygotowanego steka z tuńczyka najlepszą parą jest pinot noir https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/pinot-noir lub francuska odmiana gamay https://winawulkaniczne.pl/sklep/desprat-saint-verny-terre-et-laves Całkiem interesujące połączenie to też zweigelt https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/zweigelt lub delikatne wino węgierskie kekfrankos https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/blaufrankisch-kekfrankos
Wina różowe i ryby oraz owoce morza.
Czasami chcesz czegoś lżejszego niż pełne czerwone wino, delektując się rybami, takimi jak miecznik, steki z tuńczyka i zupy z owoców morza. Rozwiązaniem będą wina różowe które podkreślą smak i aromat dań rybnych. Różowe wina mogą dodatkowo zastąpić pełne wina białe, takie jak chardonnay, gdy szukasz innego profilu smakowego niż białe wino dębowe.
Różowe wina doskonale komponuje się z letnimi owocami morza i sałatkami. To wino szczególnie dobrze komponuje się z salsą z mango z łososia i awokado lub obfitą sałatką ze świeżych, cytrusowych warzyw z wędzonym lub pieczonym łososiem. Jego lekki i słodki profil uzupełnia szeroką gamę sosów i sals, dzięki czemu jest doskonałym połączeniem ryb i wina na brunch lub wczesny lunch. Rekomendujemy następujące wina różowe https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/kolor/wina-rozowe
Wina białe i ryby oraz owoce morza.
Tutaj właściwie można przebierać, łączyć bez końca. Liczy się Wasza inwencja. Tyle ile win białych, tyle różnych, wspaniałych połączeń.
Wina musujące są optymalnym rozwiązaniem. Bąbelki to najlepsze wino do ryb, które są słone i pikantne. Wiele osób uważa, że wino musujące najlepiej komponuje się ze słodkimi daniami, takimi jak desery, ale uważamy, że jego chrupiący, cytrusowy smak najlepiej komponuje się z pyszną rybą z frytkami, zwykle przygotowywaną z dorsza, tworząc doskonałe uzupełnienie ryb i wina dla podniebienia. Wino musujące, niezależnie od pochodzenia, jest najlepszym winem do ryb smażonych, tempury na bazie ryb i owoców morza. Prosecco, cava i szampan również pięknie komponują się z kawiorem. Nasze typy to https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/rodzaj/musujace
Wina takie jak węgierski Pinot Gris https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/pinot-grigio-szurkebarat lub Chardonnay https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/chardonnay są doskonałymi winami do dań z ryb, ponieważ są bardziej owocowe i mają wysoką kwasowość. Pinot Gris pięknie komponuje się z tłustymi rybami, takimi jak smażona makrela lub węgorz, wydobywając owocowe i cytrusowe smaki wina. Jeśli szukasz czegoś pełniejszego, spróbuj Chardonnay z okoniem morskim, surowymi ostrygami, homarem lub krabem. Dopasuj pełniejsze wino do pełniejszej ryby, aby uzyskać idealne połączenie ryb i wina.
Pełniejsze białe wina, takie jak Riesling https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/riesling lub Traminer https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/gewurztraminer-tramini , mają zwykle długo utrzymującą się słodycz i pięknie komponują się z azjatyckimi daniami z owoców morza lub pikantnymi potrawami z owoców morza. Traminer jest szczególnie smaczny z pikantnym wietnamskim daniem z owoców morza, takim jak pikantne curry lub hot pot. Juhfark to orzeźwiające, cytrusowe wino, o słonawej końcówce które dobrze komponuje się ze skorupiakami, zwłaszcza małżami, małżami, przegrzebkami, krabami i homarami. Nasza juhfarkowa sugestia https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/juhfark
Ryby w zalewie octowej i wino ?
Jak najbardziej, do popularnych koreczków rybnych lub smażonych ryb z zalewy octowej wybieramy wino o podwyższonej kwasowości, tak aby zrównoważyć kwaśny smak octu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olaszrizling https://winawulkaniczne.pl/kategoria-wina/szczep/welschriesling-olaszrizling